2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Aktualitások a mezőgazdaságban

Téli előadást tartottak Bácsfeketehegyen a VASZ szervezésében

Szerdán este a bácsfeketehegyi kultúrotthonban téli mezőgazdasági előadásra került sor. Az eseményt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) szervezte, és vendégként jelen volt prof. dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, valamint Dubacz Éva és Kovács Károly tartományi parlamenti képviselők. A vendégek mellett a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársai is részt vettek az eseményen, és beszámoltak a mintaparcellák eredményeiről, valamint más, mezőgazdaságot érintő témákról.

Az est vendégeit és a résztvevőket Sárközi István, Kishegyes község képviselő-testületének elnöke köszöntötte, majd Fremond Árpád beszámolt a mezőgazdaság aktualitásairól. Hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a köztársasági parlamentben is határozottan képviseli a termelők érdekeit. Elmondta, hogy a VASZ képzéseket tart a permetezésről, valamint ellenőrzi a gépeket, ami európai uniós előírás. Fontosnak tartják a nők támogatását a mezőgazdasági ágazatban, valamint a piacszabályzást. A képviselő kiemelte, hogy tavaly elmaradtak a pályázatok, ezért az idén hamarabb írták ki őket. A VMSZ számára nagyon fontos a mezőgazdasági nyugdíjak helyzetének megfelelő rendezése, és nem adják fel, míg ez meg nem történik. Példaként hozta fel, hogy a gazdáknak bevételeikkel arányosan kell fizetni a nyugdíjjáradékot. Fremond problémának tartja, hogy nem ismeretes az uniós csatlakozás időpontja, mert így a gazdák sem tudják, hogy mikor érhetik el az uniós forrásokat. Cél, hogy minél több fiatalt vigyenek be az ágazatba, s támogassák a mezőgazdasági szervezeteket, valamint fenttartsák a falugazdász-szolgálatot – fogalmazott.

Fremond Árpád a gazdákat érintő témákról beszélt (Lakatos János felvétele)

Fremond Árpád a gazdákat érintő témákról beszélt (Lakatos János felvétele)

A tartomány az idén 1,3 milliárd dinárral támogatja a gazdákat, ami 150 millióval több, mint tavaly – számolt be Ótott Róbert. Emellett az önkormányzatokat is támogatják, több mint egymilliárd dinárral. Ótott szerint nagyon fontos, hogy ne csökkenjenek a támogatások, mert növekedtek a beszerzési árak. A titkárhelyettes arról is beszélt, hogy a pályázatoknál pluszpontot jelent, ha a pályázók nők vagy 40 év alatti férfiak. A fiatalok számára külön start up pályázatot írtak ki. A Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap az idén kamattámogatást nyújt a gazdáknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankok hitelt folyósítanak a gazdálkodóknak, akiknek csak a felvett összeget kell visszafizetniük, a kamatokat az alap vállalja magára – mondta el Ótott, majd hozzáfűzte, hogy az új forma egyben azt is jelenti, hogy a bankok kicsit szigorítottak a hitelhez jutás feltételein.

A vendégek beszámolói és a szakelőadás után a gazdák személyesen is feltehettek kérdéseket az őket leginkább érintő témákban.