2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Szerbia érdekelt a vakcinagyártásban

A WHO elérhetővé tette az mRNS-technológiát

Az egykomponensű Szputnyik V Light gyártásáról már megkezdődtek a tárgyalások az oroszországi Gamaleja Intézettel, de az sem kizárt, hogy a Torlak Virológiai Intézetben idővel az orosz fejlesztésű nazális koronavírus elleni vakcinát is elkezdik gyártani, közölte NenadPopović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a B92 hírportál összeállítása szerint. Elmondta, hogy konkrétabb részletek a Gamaleja igazgatójának márciusban, vagy áprilisban esedékes látogatását követően derülhetnek ki.

Az említett, orrba fecskendezhető vakcina klinikai tesztelése még folyamatban van, Popović arra számít, hogy ha ez befejeződik, hazánk első lépésben vásárolhat ebből a vakcinából, majd szerződést köthet a gyártásáról. A legtöbbek szerint a jövőben a nazális vakcinák lesznek a legelterjedtebbek, nemcsak a koronavírus, hanem egyéb vírusok ellen is, tette hozzá Popović. A B92 összeállításának értelmében Szerbiában eddig 1,5 millió dózis Szputnyik V oltóanyagot állítottak elő.

Szintén a vakcinagyártás témájához kapcsolódóan hangzott el, hogy nagy előrelépés Szerbia számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozata, amely lehetővé teszi az mRNS alapú védőoltások Szerbiában való gyártását. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter az N1 tv szerint kifejtette, hogy a térségben, illetve Európa ezen részében országunk az egyetlen, amely ilyen jellegű engedélyt kapott. A WHO közlése értelmében Szerbia mellett ebben a körben Vietnam, Pakisztán, Indonézia és Banglades kapott engedélyt az mRNS-alapú koronavírus – és/vagy más vírusok – elleni védőoltások gyártására. Múlt héten a WHO hat afrikai ország számára tette elérhetővé az mRNS-technológiát.

Csökkenő mutatók

A tegnapi hivatalos jelentés szerint egy nap leforgása alatt 16 450 koronavírustesztet végeztek el, 3718 új fertőzést jegyeztek, így a pozitivitás aránya 22,6%. A vizsgált napban hivatalosan 49 Covid-páciens hunyt el, 15 059 a járvány kezdete óta. A kórházakban 3112 Covid-pácienst kezelnek, 115-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 674 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 134-et.