2024. március 29., péntek

Akarategységben a NATO-val

Orbán Viktor: Közösen védelmezzük Magyarország és Európa határait

Közösen elítéltük Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben és egységes szankciók bevezetéséről döntöttünk – mondta Orbán Viktor péntek hajnalban, a brüsszeli uniós csúcs után, a Facebookon közzétett nyilatkozatában.

„Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba” – fogalmazott a miniszterelnök

A magyar kormányfő elmondta: a csúcson egyetértettek abban, hogy a háború semmilyen konfliktushelyzetre nem jelenthet megoldást. Hangsúlyozta, hogy az egységes szankciók nem érintik az energia területét, ezért, mint mondta Magyarország és az Unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére is biztosított.

Orbán Viktor közlése szerint döntöttek arról, hogy több pénzt kell fordítani azoknak az országoknak a biztonságára, amelyek szomszédosak Ukrajnával, így Magyarországéra is és több pénzt kell fordítanunk a keleti határvédelemre.

A kormányfő leszögezte, hogy a csúcson egyetértettek abban: felelős magatartásra van szükség, elhamarkodott és felelőtlen nyilatkozatok csak rontják a helyzetet és veszélyeztetik az európai emberek biztonságát.

Ezt követően a magyar miniszterelnök – a NATO-tagországok állam- és kormányfői közül egyetlenként – személyesen vett részt Brüsszelben a szövetség pénteki rendkívüli csúcstalálkozóján. A tagállamok videokonferencián egyeztettek az Ukrajnát ért orosz támadásról. Személyesen – Orbán Viktoron kívül – a NATO-nagykövetek jelentek meg a tanácskozáson.

A magyar kormányfő megbeszélést folytatott Jens Stoltenberggel, a szervezet főtitkárával is. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint a NATO-központba érkezve a magyar kormányfő ismét megerősítette: a jelenlegi háborús helyzetben Magyarország biztonsága az első; és arról is beszélt: a NATO-val közösen védelmezzük Magyarország és Európa határait.

SZIJJÁRTÓ: AZ EGYSÉG PÁRTJÁN ÁLLUNK

Arról döntöttek az uniós állam- és kormányfők, hogy robosztus szankciós csomag lesz, amely figyelembe veszi a fokozatosság elvét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett pénteki videóban.

A tárcavezető a Brüsszelben rögzített nyilatkozatban kifejtette: a külügyminiszteri tanácsülés jelentőségét az adja, hogy ezen fogják meghozni a végső döntést az Oroszországgal szemben életbe lépő szankciós csomagról.

A miniszter úgy fogalmazott, természetes, hogy lehetnek különböző megközelítések, lehet, hogy valaki még ennél is szigorúbb csomagot szeretne, lehet, hogy valaki szeretné a fokozatosság elvét figyelmen kívül hagyni és már most minden létező szankciós intézkedést bevetni. Kiemelte: mi magyarok az egység pártján állunk, lehetnek különböző megközelítések, de a szomszédságunkban háború van, tehát az erős és egységes válaszon kell most lennie a hangsúlynak.

A MENEKÍTÉSÉRŐL MÉG NEM NYILATKOZNAK

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy néhány órával ezelőtt egy-két baloldali médium internetes felületén megjelentek hírek magyarok evakuálásáról Kijevből. Ott valóban egyre nehezebb a helyzet, ugyanakkor háborús helyzetben, amikor magyar embereket próbálnak menekíteni, arról mindaddig nem adnak információt, amíg ezek az emberek biztonságos helyre nem érkeztek – magyarázta.

Közölte: háború zajlik, ahol emberek élete kerülhet veszélybe és akik elindulnak, menekülnek, úgy érzik, hogy nincsenek biztonságban. Ezért arra kérte az újságírókat, hogy mindaddig ne spekuláljanak és ne hozzanak nyilvánosságra adatokat evakuációs küldetésekről, amíg azok sikerrel véget nem értek, mert – mint mondta – ezzel azoknak a magyar embereknek az életét veszélyeztetik, akik háborús területeken keresztül próbálnak menekülni.

ÁLHÍREK A KÁRPÁTALJAI MAGYAROKRÓL

Minden alapot nélkülöző hazugságok, dezinformációk jelentek meg pénteken a kárpátaljai magyarokról – közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Egyes orosz nyelvű orgánumok arról tudósítottak ukrán forrásokra hivatkozva, hogy a Kárpátalján élő nemzetiségek azt tervezik, népszavazást tartanak az Ukrajnából történő kilépésről. A hamis hírek szerint a kárpátaljai magyarok azzal a kéréssel fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy védje meg őket a népirtástól.

HÍD KÁRPÁTALJÁÉRT

Nem dezinformáció viszont az a hír, hogy Híd Kárpátaljáért mottóval segélyakciót indít a magyar kormány. Ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be pénteken Vásárosnaményban.

Látjuk, hogy a civil világban is nagy a segítségnyújtásra vonatkozó akarat és szándék, a kormány ezt koordinálni fogja és állami forrásokból is hozzájárulunk ahhoz, hogy elsősorban a kárpátaljai magyarság, de mindenki, aki az életéért fut Ukrajnából, segítséget kaphasson – fogalmazott Gulyás Gergely.

„A Híd Kárpátaljáért segélyprogram elindításával szeretnének segíteni azoknak, akik ott vannak, ott maradtak, ott kellett, hogy maradjanak” – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: természetesen be kell fogadni azokat, akik magyarként menedékre szorulnak, vagy akik menekültstátuszra jogosultak Magyarországon.