2024. április 16., kedd

Johnson: a brit kormány Putyin és Lavrov elleni célzott szankciókra készül

A brit kormány Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter elleni célzott szankciók „azonnali" érvényesítésére készül az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul – közölte pénteken a NATO-társállamok vezetőivel Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson a szövetség pénteki virtuális csúcsértekezletének résztvevőihez szólva úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet kezd kibontakozni, és Putyinnak a hidegháború után kialakult rend felforgatását célzó „revansista" törekvései vannak.
A brit kormányfő arra hívta fel a NATO-vezetők figyelmét, hogy az orosz elnök ambíciói „nem feltétlenül érnek véget ezen ponton", és az ukrajnai hadművelet nyomán kialakult helyzet valójában euro-atlanti válság, amely globális következményekkel jár.
    

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint Johnson arra kérte a többi NATO-vezetőt, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket Oroszország kizárására a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. A brit kormányfő szerint Putyint és rendszerét ez az intézkedés érintené a lehető legfájdalmasabb módon.
Boris Johnson elmondta a NATO-vezetőknek, hogy London az eddig bejelentett büntetőintézkedéseken túl hamarosan személyre szóló szankciókat foganatosít Vlagyimir Putyin és külügyminisztere, Szergej Lavrov ellen.
A Downing Street egyelőre nem részletezte e szankciók mibenlétét.
    

A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson a megbeszélésen kifejtette: a világnak el kell érnie, hogy Putyin agresszív fellépése kudarccal végződjék.
A brit kormányfő szerint az orosz agresszió után nem lehetséges a kapcsolatok normalizálása Oroszországgal.
Johnson hangsúlyozta, hogy Európa jövőbeni biztonságának fenntartásában a NATO-nak kell betöltenie az elsődleges szerepet.