2024. április 17., szerda
FORMULA–1

Újra ezüstszínű a Mercedes

Múlt héten újabb négy csapat rántotta le a leplet autójáról, köztük a Mercedes és a Ferrari is, ám az elsőszámú beszédtémát mégsem ők, hanem a Nemzetközi Automobil Szövetség bejelentése okozta, miszerint az Abu-dzabi Nagydíj végének vitatott, a vb-cím sorsát is döntően befolyásoló lebonyolítására reagálva változtatásokat tettek a versenyirányítás szerkezetében. Az FIA új elnöke, Mohamed Ben Szulajem ráadásul furcsa időzítéssel éppen a Ferrari bemutatójával egyidőben hirdette ki, hogy három év után leváltja posztjáról a temérdek támadást kapott versenyigazgatót, Michael Masit, akinek új szerepet szánnak, feladatain pedig a továbbiakban két tapasztalt szakember, a német Niels Wittich és a portugál Eduardo Freitas osztozik, akik a Német Túraautó-bajnokság, valamint a Hosszútávú-világbajnokság versenyigazgatói voltak tavalyig. További intézkedés, hogy munkájukat egy videoelemző csoport segíti majd, emellett pedig megszüntetik annak lehetőségét, hogy a csapattagok közvetlenül a versenyigazgató fülére beszélhessenek, az általános vélekedés szerint ugyanis ez, valamint ezen rádiózás bejátszása a tévéközvetítésben szükségtelen nyomást helyezett Masira.

A lépéseket nehéz máshogyan értelmezni, mint hogy az FIA ezáltal elismerte, hibás döntések sora vezetett ahhoz, hogy az utolsó körben Max Verstappen megelőzhette Lewis Hamiltont a vb-címért. Bár a Mercedesnél azt mondják, nem tudják magukat túltenni a történteken, ám üdvözlik a változás érdekében hozott döntéseket, Hamilton pedig jelezte, töretlen a motivációja: „Ha azt hiszitek, a legjobbat már láttátok tőlem, akkor várjátok ki az idei évet!”

Az biztos, hogy új dinamikára kell berendezkednie a csapatnak, hiszen 2017 után először változtatott pilótafelállásán, Valtteri Bottas helyére George Russell érkezett. A három éven át a Williamsnél pallérozódott ifjú brit számára nem ismeretlen a csapat, hiszen hosszú ideje a Mercedes nevelőprogramjának tagja, ráadásul 2020-ban már rajthoz is állhatott velük egy futamon, amit kis híján meg is nyert. Közvélekedés szerint a fiatal kihívó jóval komolyabb kihívást fog jelenteni Hamilton számára, akinek még két év van hátra a szerződéséből. A nyolcszoros konstruktőri címvédő Mercedes autói egyébként két év fekete fényezés után visszatértek a klasszikus ezüstös alapszínhez.   

A Ferrari is újított a megjelenésével, a márka fennállásának háromnegyedszázados évfordulója apropóján F1–75 névre keresztelt modell egy árnyalattal sötétebb vörös színezetet kapott, ami a kezdeti éveket idézi. Persze a lényeg a belsőségekben rejlik, a csapatnál pedig büszkén hangoztatják, az elmúlt egy év során az erőforrás minden elemét újragondolták, fejlesztésüket pedig a határokig feszegették. Ez azért is fontos, mert az idén egészen 2025 végéig befagyasztják a motorfejlesztéseket az F–-ben, a csapat azonban biztos benne, sikerült ledolgoznia az ezen a téren két éve még meglévő jelentős hátrányukat.

Nem túl hízelgő adat viszont a Ferrari számára, hogy az elmúlt két szezonban egyaránt nyeretlen maradt, az eltelt idő alatt pedig a középmezőny minden más csapata feljutott egyszer a dobogó tetejére: a McLaren, az Alpine, az AlphaTauri és az Aston Martin elődje, a Racing Point is. Ezúttal viszont az előzetes esélylatolgatások során a Red Bull és a Mercedes is a Ferrarit tartja titkos favoritnak, főleg abból kiindulva, hogy míg ők a bajnoki harc miatt a tavalyi autót is kénytelenek voltak a végsőkig tökéletesíteni, az olaszok korábban áthelyezhették a hangsúlyt az új szabályokra. A versenyzőkön aligha fog múlni, Charles Leclerc és Carlos Sainz tavaly hasonlóan erős formát mutattak, a csapatot különösen lenyűgözte a hozzájuk frissen érkező spanyol, aki év végére egészen az egyéni tabella ötödik helyéig felkapaszkodott.

Az Alfa Romeo csak az e heti, szerda és péntek között zajló barcelonai teszt után tartja hivatalos bemutatóját, de persze addigra már mindenki látni fogja az autót. Már nyilvánosságra is került néhány fotó a C42-es modell fioranói bejáratásáról, amelyen az autó fekete-fehér mintás álcafestést visel, vagyis a csapat fel volt készülve a leskelődőkre. A volán mögött ott ült a tízszeres futamgyőztes Bottas, aki a Mercedestől való távozása után az idén már alacsonyabb célokért küzdhet, elmondása szerint viszont felüdülés számára a váltás, hiszen korábbi munkaadójánál az egyéves szerződések miatt állandó bizonytalanságban élt, és most szándékosan keresett olyan csapatot, amely semmiféle függőségi viszonyban nem áll a Mercedesszel.

Ősszel még úgy tűnt, az Alfa Romeo név az idénre eltűnik a mezőnyből, hiszen komolyan érdeklődött a korábbi Sauber alapjain működő csapat felvásárlása iránt az USA-ban számos sikeres versenyprogramot futtató Michael Andretti, végül azonban nem köttetett meg az egyezség, mivel Andrettinek nem tetszett, hogy a jelenlegi tulajdonosok is meg akartak tartani valamennyi kontrollt. Az Alfa vezetőségében egyébként szintén egy tavalyi vitatott versenyigazgatói döntés miatt vetődött fel, hogy megválna a csapattól, ugyanis azáltal veszítettek egy helyezést a bajnokoságban, és vele komoly dollármilliókat, hogy pontokat osztottak a versenyzés nélkül lefújt Belga Nagydíjra – egyébként ennek a szabályait is pontosította most az FIA.

Andrettiéknek azonban ez nem szegte kedvét, és annyira komolyan gondolják az F1–es részvételt, hogy a hírek szerint már be is adták a kérelmet, hogy 2024-ben a nulláról építkező új csapatként csatlakozhassanak a sporthoz.

De nem kell ennyire előreszaladnunk az érdekes témákhoz, hiszen ezen a héten Barcelonában három napon keresztül minden csapat kipróbálhatja az új technikát, így egy hét múlva már bőven lesz mit elemezgetni.