2024. április 25., csütörtök

Németország is élesen elítéli Oroszország katonai akcióját

Olaf Scholz német kancellár élesen elítélte Oroszország katonai akcióját Ukrajna ellen.

„Az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi jog kirívó, semmivel sem igazolható megsértése. Németország a legélesebben elítéli Putyin elnöknek ezt a kegyetlen akcióját" – jelentette ki Scholz csütörtök hajnalban a szövetségi sajtóosztály által közzétett első állásfoglalásában. Scholz a hadművelet azonnal leállítására szólította fel Oroszországot, és közölte, hogy a német kormány szorosan együttműködik szövetségeseivel a G7-csoport, a NATO és az Európai Unió keretében.
A kancellár telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és Németország szolidaritásáról biztosította Ukrajnát és az ukrán népet – közölte Steffen Hebestreit kormányszóvivő.

A kormányfő az Ukrajna elleni orosz támadás miatt összehívta a biztonsági kabinetet, amelyben a külügyi, a belügyi és a védelmi tárca vezetőjével, a kancellária-miniszterrel, és szükség esetén szövetségi hatóságok, köztük a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőivel egyeztet. Annalena Baerbock külügyminiszter az ülés előtt tett sajtónyilatkozatában elmondta, hogy minden német diplomata elhagyja Kijevet, és a helyzet alakulásának alapján döntik majd el, hogy nyissanak-e külképviseletet máshol, például az ország nyugati részén fekvő Lembergben (Lviv).

Annalena Baerbock egyben felszólította az Ukrajnában tartózkodó német állampolgárokat, hogy a lehető leghamarabb távozzanak az országból.
A külügyminiszter aláhúzta, hogy az orosz támadásra büntetőintézkedések újabb csomagja lesz az azonnali válasz. Németország erről a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7-csoport soros elnökeként is gondoskodik - utalt a német diplomácia vezetője a csoport csütörtök délutánra tervezett online csúcstalálkozójára.
A szövetségi parlament (Bundestag) pártjai mindannyian elítélték az Ukrajna elleni támadást, még a moszkvai vezetéshez hagyományosan közel álló, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) is.

A legnagyobb kormánypárt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frakcióvezetője, Rolf Mützenich „háborús bűnösnek" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Mint mondta, az orosz támadással vége az európai biztonsági rendszernek, amelynek kiépítéséért és megszilárdításáért a hidegháború óta dolgoznak, és félő, hogy „új vasfüggöny" osztja meg a kontinenst.
A legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnök-frakcióvezetője, Friedrich Merz kijelentette, hogy Oroszország nem csupán Ukrajna ellen indított háborút, hanem „a demokrácia és a szabadságunk ellen". Mint mondta, Vlagyimir Putyin azért indított háborút, mert nagyon fél, hogy a demokráciát és a szabadságot célzó ukrajnai és fehéroroszországi mozgalmak veszélybe sodorják rendszerét.
Vlagyimir Putyin csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében. Az orosz elnök leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.