2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Nemzeti ügyekről beszélgettek

Dr. Pásztor Bálint Rákay Philipet látta vendégül a Városházán

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke a Városházán fogadta Rákay Philipet, az ismert magyar közéleti és televíziós személyiséget, kommunikációs- és médiaszakembert, üzletembert, producert. A képviselő-testület elnöke körbevezette Rákay Philipet a Városházán, többek között megtekintették a városháza dísztermét, miközben dr. Pásztor Bálint az épület múltjáról beszélt a vendégnek. Emellett a felek az aktuális magyarországi és szerbiai politikai helyzetről is folytattak eszmecserét. Erről a képviselő-testület elnöke a Városháza dísztermében a következőket nyilatkozta a sajtó képviselőinek:
– A világ legszebb városházáján láthattam vendégül Rákay Philipet, aki a nemzeti oldal legismertebb médiaszemélyisége. Nemzeti ügyekről beszélgettünk, arról, hogy április 3-án kettős győzelemre számítunk és ennek érdekében mindent megteszünk, hiszen akkor van jövőnk, a vajdasági magyarságnak akkor biztosított a jövője, ha Magyarországon Orbán Viktor tudja folytatni a kormányzást, Szerbiában, Vajdaságban pedig a Vajdasági Magyar Szövetség meg tudja őrizni a parlamenti helyeit, és befolyását a kormányzatban, annak érdekében, hogy a magyar ügyeknek legyen szószólója, legyenek olyan parlamenti képviselők, akik azt képviselik, ami a vajdasági magyarság fejlődése szempontjából kulcsfontosságú – mondta dr. Pásztor Bálint.


Rákay Philip a sajtónak nyilatkozva az előttünk álló magyarországi és szerbiai parlamenti választások sorsdöntő jelentőségét emelte ki.
– Valóban nem túlzás azt mondani, hogy a világ legszebb városházáján találkozhattam dr. Pásztor Bálinttal. Ez a találkozás több dolgot eszembe juttat. Például azt, hogy 2022-ben új politikai szövetségekre van szükség. Mindaz, amit az elmúlt száz év, a mögöttünk hagyott borzalmas 20. század elrontott, azt nekünk, a ma embereinek, a közéleti szereplőknek, az átlagembereknek és politikusoknak kell helyrehoznunk, és nagyon jó úton járunk. Talán mondhatom azt, hogy történelmi távlatokban szemlélve is még soha nem voltak ennyire barátiak a szerb–magyar kapcsolatok, és ez mindenkinek jó. Egykoron, száz évvel ezelőtt, amit a nagypolitika elrontott, azt igenis ma okos, nemzetállami, szuverén politikusoknak kell megjavítaniuk. Ez a tétje április 3-ának, hogy akár Magyarországon, akár itt Szerbiában mindenki ne csak a szíve, de az esze alapján is döntsön, és válaszon, mert óriási a tét. A tét ugyanis a hazánk megmaradása. Az a tét, hogy Magyarország marad-e egy erős nemzetállam, mindazzal a nyelvel, kultúrával, ami bennünket, magyarokat jellemez. Szerbiában pedig az a tét, hogy tudunk-e partnerek lenni, és Szerbia tud-e Magyarországgal és a vajdasági magyarokkal összekapaszkodva egy jobb Európáért, egy jobb világért küzdeni. Az, hogy erősítjük a kapcsolatainkat, gazdasági, kulturális és egyéb téren, az egyetlen záloga, hogy megmaradjunk annak, aminek születtünk. Ha Magyarországnak erős kormánya lesz április 3-án, olyan nemzeti kormánya, amely a határon túli magyarokban nem pusztán partnereket, hanem testvéreket lát, és ezeket a kapcsolatokat erősíteni tudjuk, gazdasági és kulturális téren, valamint össze tud kapaszkodni a szerb és a magyar kormányzat egy közös politikai akarat kapcsán, ahogy ez ma tapasztalható, akkor az mind Szerbiának, mind Magyarországnak, mind a vajdasági magyaroknak jó lesz. Nagy a tét tehát április 3-án, ezért mindenkit arra buzdítok, hogy mindenki szavazzon a szíve és az esze szerint, lehetőleg Orbán Viktorra, itt Szerbiában pedig a hármas számú listára, amely a VMSZ listája. Ezzel pedig mindenki egyformán nyerni fog – magyarázta a kommunikációs- és médiaszakember.
A Városházán tett körséta után dr. Pásztor Bálint és Rákay Philip a képviselő-testület elnökének irodájában folytatott tárgyalást.