2024. április 16., kedd

Csökkent a védőoltás iránti érdeklődés

A 2022. február 22-ei adatok szerint Óbecse községben 12.766 személy vette fel a koronavírus elleni védőoltás első adagját, 12.500-an a második adagot is megkapták. A harmadik, az úgynevezett emlékeztető oltást eddig 8384-en igényelték. Óbecsén a koronavírus elleni vakcina összes fajtája elérhető, az immunizációra nem szükséges előre bejelentkezni, mondta Dragan Banović, az óbecsei Egészségház fő egészségügyi technikusa.

– Az utóbbi időben csökkent a polgárok érdeklődése a védőoltások iránt, különösen az első adag vakcina iránt. Óbecsén egy hivatalos Covid-rendelő működik, amely a valamikori Jodna banja épületében található, de a gyermekorvosi rendelőintézetben és az összes többi egészségügyi létesítményben is kialakítottak egy külön részleget, amely Covid-rendelőként szolgál szükség esetén. A Covid-rendelők hétköznapokon 7– 20 óráig, hétvégén pedig 8–18 óráig tartanak nyitva – közölte a szakember.

Dragan Banović hozzátette, hogy azok a személyek, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, az említett munkaidőn kívül a sürgősségi ügyeleten jelentkezhetnek. Az óbecsei Egészségházban található oltópont munkaideje munkanapokon 8-tól 16 óráig tart, itt a szezonális influenza elleni védőoltást is fel tudják venni a páciensek.

Az óbecsei Egészségház adatai szerint február 21-én 38 antigén gyorstesztet végeztek, amelyből 14 személynél lett az eredmény pozitív, nincs közöttük gyermek. 22 PCR-tesztet végeztek és küldték elemzésre a Vajdasági Közegészségügyi Intézetbe, az eredményeket nem tették közzé. Öt személyt kórházba szállítottak.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a február 21-ei nappal bezárólag Óbecse község területén összesen 7370 személynél regisztrálták a koronavírust. A február 21-ei adatok szerint 431 aktív fertőzött van Óbecse község területén.