2024. április 20., szombat

Növekvő házasodási kedv

Magyarkanizsán eddig harminc pár kért időpontot erre az évre

A vírushelyzet merőben megváltoztatott sok mindent körülöttünk, többek között az esküvőkre is hatással volt. Tavalyelőtt sorra mondták le a házasulandók az időpontokat, halasztották a lakodalmakat azért, hogy azt majd úgy tarthassák meg, ahogy valójában tervezték. Ennek tulajdonítható, hogy tavaly már növekedő tendenciát mutatott Magyarkanizsa községben a házasságkötések száma. Erről Pakai Diana magyarkanizsai anyakönyvvezető adott tájékoztatást.

Az elmúlt évek tapasztalatai mit mutatnak a házasságkötések vonatkozásában?

– Az elmúlt öt év statisztikáját tekintve megállapítható, hogy tavaly volt a legtöbb házasságkötés a községben. 191 esküvőt bonyolítottunk le az egész község területén 2021-ben, míg 2020-ban mindössze 110-en húztak egymás ujjára gyűrűt, ami a legkevesebb volt, ha az elmúlt öt évet tekintjük.

Melyik időszakban kötnek leggyakrabban házasságot a párok?

– Leginkább a nyarat választják, június, július és augusztus a legnépszerűbbek, mert olyankor akár szabadtéri esküvőket is lehet tartani. Többnyire a városháza esketőtermét választják még mindig legtöbben, de azért szaporodik a szabadtéri ceremónia is.

A városházán milyen korlátozások voltak érvényben?

– Mindig az aktuális előírásokat betartva tartottuk meg az eseményt. Maszk, távolságtartás, egy teremben lévő személyek száma, kézfertőtlenítés, erre mind-mind oda kellett figyelni. Amikor időpontot kérnek a fiatalok, tájékoztattuk is őket az érvényben lévő előírásokról.

Erre az évre eddig hány házasságkötés van már előjegyeztetve?

– Időpontot eddig harminc fiatal pár kért Magyarkanizsán. A jegyzőkönyv felvételéhez már mindkettejüknek személyesen meg kell jelenniük, igazolvány fénymásolatával és a tanúk igazolványának fénymásolatával. Mivel amikor már eldöntik a házasságot, már előző évben is jelentkezhetnek, hogy biztos legyen az időpontjuk. Leginkább a harmincas korosztály házasodik, de egyre több a húszas éveiben járó fiatalok házasságkötése is a községünkben.