2024. április 23., kedd

Otthonra talált a Csipet Csapat

Székházhoz jutott a feketetói művelődési egyesület

Feketetón a Csipet Csapat Művelődési Egyesület a Bethlen Gábor Alap támogatásával decemberben székházat vásárolt a falu főutcáján. A számukra jóváhagyott ötmillió forintból sikerült megvásárolni egy viszonylag jó állapotban lévő, vert falú, hat helyiségből álló lakatlan családi házat.

A házvásárlással kapcsolatban Ábrahám Ildikó, a Csipet Csapat Művelődési Egyesület elnöke elmondta:

– Nagy örömünkre szolgál, hogy anyaországi támogatásból sikerült egyesületünk számára egy székháznak, a tevékenységi körünknek megfelelő épületet vásárolni, amelyhez udvar és nagyobb kert is tartozik. Régi, vert falú épületről van szó, amelyben fél tucat helyiséget tudunk majd használni, de előbb rendbe kell tenni őket. Már itt vannak az egyesület holmijai, a kézműves-foglalkozásokhoz szükséges kellékek, és az új helyen megtartottuk az első összejövetelünket is. Egyesületünket civil szervezetként 2018-ban sikerült bejegyeztetni, de már több évvel korábban aktívak voltunk, egy kisebb csoporttal aratóversenyekre, főzőversenyekre és egyéb rendezvényekre is eljártunk. Odáig jutottunk, hogy 2018-ra kialakult egy hét-nyolc főből álló, azonos érdeklődési körű, a magyar művelődési hagyományok iránt fogékony csapat, és úgy gondoltuk, hogy itt az ideje megalakítani egy civil szervezetet, amely azután felkarolná a falu maroknyi magyarságának a művelődési életét  – fogalmazott Ábrahám Ildikó, és így folytatta:

A házon van mit újítani, de máris használják (Fotó: Gergely József)

A házon van mit újítani, de máris használják (Fotó: Gergely József)

– Az elnökséget 2020-ban vettem át. Ekkor nem volt könnyű rendezvényeket, akciókat szervezni az éppen felfutó vírusjárvány miatt. Kaptunk helyet az iskolában, ahol tudtuk tárolni a dolgainkat, de a járvány miatt rendezvényeket nem szervezhettünk. A kezdetektől szerettünk volna egy saját otthont kialakítani. Hál’ istennek, sikeresen pályáztunk székházvásárlásra a Bethlen Gábor Alapnál. A támogatás folyósításáról karácsony előtt írtuk alá a szerződést. A pénzből megvásároltuk a JNH utca 63-as szám alatti, üresen álló családi házat, és nemrégiben, február 13-án költöztettük át az egyesület holmiját az iskolából. Újabb sikeres pályázatban reménykedünk, mivel szeretnénk minél előbb felújítani a fürdőszobát és szigetelni a felvizesedő falakat, hogy megállítsuk az épület állagának további romlását és megteremtsük a minimális komfortot adó körülményeket. Itt azután a tagságunk rendszeresen összejöhet, különböző foglalkozásokat, alkalmi rendezvényeket, műsorokat tarthatunk. Az udvar és a kert alkalmas gyerektáborok, akár néptánctábor megtartására is. Nagy lehetőséget látunk az egyesületünk tevékenységének a kiterjesztésére – mondta az egyesület elnöke, majd hozzátette:

– Ami a tevékenységünket illeti, készülünk a közelgő nőnapra, a falubeli lányokat és hölgyeket szeretnénk apró ajándékkal meglepni. Most szombaton szabadtéri farsangi télűző mulatságot tartunk. Jó kapcsolatokat ápolunk az óvónőkkel és tanítónőkkel. A legutóbbi összejövetelünkön 23 gyerek volt, az alsósok és az óvodások. A tanító nénik és óvónők nagy segítségünkre vannak – mondta Ábrahám Ildikó, a Csipet Csapat elnöke, és hozzátette, hogy hárman, egy kis csipetnyi csapattal kezdték a munkát, és ez adta az ötlet, hogy a szervezet neve Csipet Csapat legyen.  @sz = ger