2024. április 18., csütörtök

Farsangi dínomdánom

Alkalmi gyermekfoglalkozásokra került sor a szabadkai VM4K-ban

Farsangi hangulatban telnek a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ heti foglalkozásai. A hét fő programja a tegnapi télűző jelmezbál, táncház volt, amelyen minden résztvevő találkozhatott, és persze a szülők is. A legötletesebb jelmezeket viselő gyerekek díjakat kaptak. A vidám hanglatú mulatságon a Juhász Zenekar zenélt és a fánkozás sem maradt ki. A farsangi hétről Szalai Andrea szakmai referenst kérdeztük:

Farsangi mulatság a VM4K-ban  (Fotó: Molnár Edvárd)

Farsangi mulatság a VM4K-ban (Fotó: Molnár Edvárd)

– Minden jeles ünnepkörhöz kötődően a foglalkozásainkat tematikussá alakítjuk át. Most farsang idején járunk, ezért a foglalkozásainkba igyekszünk beleszőni a farsangi szokásokat, az ehhez köthető népi hagyományainkat, hogy a gyerekek erről is tanuljanak. A Hej tedd rá, most tedd rá! néptáncos foglalkozás keretében télűző verseket, mondókákat és dalokat tanultak a gyerekek, hasonló lesz a hétvégén a Ringató is. Természetesen mindig a megfelelő korosztályhoz igazítjuk az ismeretanyagot. A hét folyamán a gyerekekkel feltárjuk a különbségeket is. Igyekszünk megismertetni velük a modern világ farsangját, de ugyanúgy a népi, hagyományost is, amelyek a múltunkhoz, a kultúránkhoz, a magyar népi szokásokhoz kötődnek. E hét után természetesen folytatódnak a meghirdetett foglalkozásaink, és lassan majd készülünk a következő ünnepkörre – mondta a lapunknak Szalai Andrea.

Gubena Erika szakmai referens a többi foglalkozásra is kitért:

– A Téged vár az öko-sarok és a Fedezd fel a tehetséged! összevont foglalkozásunkat keddenként tartjuk. Ezen igyekeztünk a gyerekeket rávezetni a környezettudatos életmódra és felhívni a figyelmüket az újrahasznosítás fontosságára, mert ez hosszú távon az emberiség javára válik. Ezúttal viszont ez is farsangi hangulatban zajlott, az újrahasznosítás jegyében, papírból készítettek álarcokat. A szerb nyelvi kurzusunk heti négy alkalommal zajlik, két kisebb csoportunk van, egy nagycsoportunk és egy kihelyezett tagozatunk Csantavéren. Ezen is a farsang volt a téma, verset fordítottunk, beszélgettünk különböző népcsoportok, nemzetiségek szokásairól és itt sem maradt el a kézműveskedés, a szerbtanulás mellett állatmaszkokat készítettek a gyerekek. A Kézen Fogva Fejlesztőkuckónkon is a farsanghoz kapcsolódó játékok mentén történik a gyermekek készségeinek, képességeinek a fejlesztése. Fontosnak tartjuk, hogy a régi hagyományainkat továbbvigyük, mert a mai életünkhöz is szorosan kapcsolódnak – hallottuk Gubena Erikától.

A mai rendezvény is kötődik a farsanghoz. A 19 órakor kezdődő beszélgetős est vendége Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, a Kodály Zoltán MMK elnöke lesz, aki a farsangi és más népszokások közösségmegtartó erejéről is szól majd.