2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Energiahatékony fűtésmód

Új kazán a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Tartományi és helyi önkormányzati támogatás révén új kazánnal gazdagodott a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola. A korszerű berendezés egy már húsz évet használt gázkazánt váltott fel, vagyis ezentúl az épület fűtése sokkal költséghatékonyabb lesz.

Az új kazánt és annak működését szerdán délelőtt megtekintette Fehér Szabolcs tartományi energetikai, építésügyi és közlekedési ügyekkel megbízott segédtitkár, Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselője, Újvári Zsombor, a VMSZ parlamenti képviselőjelöltje, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Juhász Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja és még néhány elöljáró.

A helyszínen Tandari Ferenc, az iskola igazgatója elmondta, hogy a fűtést eddig egy húszéves gázkazánnal oldották meg, ami már igen rossz állapotban volt, így nagyon örülnek az új berendezésnek.

Az új kazánt tartományi és községi támogatásból vásárolták (Fotó: Gergely Árpád)

Az új kazánt tartományi és községi támogatásból vásárolták (Fotó: Gergely Árpád)

– Megérett a cserére a régi, ezért is örülünk nagyon, hogy sikerrel pályázatunk a tartományi energetikai titkárságnál a kazáncserére. A projekt teljes összege 2 millió 655 ezer dinár volt, amelynek a 80 százalékát a tartomány, 20 százalékát pedig Zenta község önkormányzata biztosította. Az új gázkazánnak köszönhetően olcsóbban fűthetjük az iskola területét, ami mintegy 3400 négyzetmétert tesz ki. Az intézményünknek 406 diákja és 64 dolgozója van – magyarázta az igazgató.

Az épület teljes egészében eleget tesz az energiahatékonysági kritériumoknak (Fotó: Gergely Árpád)

Az épület teljes egészében eleget tesz az energiahatékonysági kritériumoknak (Fotó: Gergely Árpád)


Fehér Szabolcs tartományi segédtitkár kiemelte, hogy eddig két pályázatot írtak ki, amelyeknek a határideje már lejárt, a harmadik kiírás múlt pénteken nyílt, és arra március negyedikéig lehet pályázni. Hozzátette, hogy újabb kiírás is várható a jövő hét folyamán.
– A jelenleg is aktuális pályázaton az energiatakarékos égők beszerzését támogatjuk. Fontosnak tartjuk, hogy minél több kiírásunk legyen, amelyekkel támogatni tudjuk az önkormányzatokat. A négy pályázatunk anyagi kerete meghaladja a 100 millió dinárt – mondta a segédtitkár.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere kiemelte, hogy a városnak nagyon fontosak az energiahatékonysági pályázatok, mivel így jelentős anyagi eszközöket spórolnak.
– A kevesebb kiadásnak köszönhetően a fennmaradt pénzt másra tudjuk fordítani, különböző fejlesztésekre, esetleg más intézmények támogatására. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az intézkedések hosszú távon hoznak majd eredményt. A Thurzó Lajos Általános Iskolát mostanra teljes mértékben korszerűvé tettük. Két évvel ezelőtt a szerb kormány segítségével véghez vittük az épület teljes felújítását, valamint a tartomány segítségével most a fűtést is sikerült megoldani, és mondhatjuk, hogy ez az objektum 100 százalékban eleget tesz az energiahatékonysági kritériumoknak. A Magyar Nemzeti Tanács segítségével a teljes bútorzatot is kicseréltük, így az iskola a felújítások végéhez ért – mondta Czegledi Rudolf polgármester.