2024. április 18., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

A haladók voltak az elsők

Az SZHP átadta a jelöltlistát

Több mint 55 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a Szerb Haladó Párt – számolt be a közszolgálati televízió. Tegnap már át is adták az aláírásokat tartalmazó íveket a Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK) listaállítás érdekében a rendkívüli parlamenti választásokon. A legnagyobb hatalmi párt listáját Aleksandar Vučić – Egységben az erő elnevezéssel jelölik a képviselő-választásra. Az SZHP küldöttségét Ana Brnabić kormányfő vezette, de jelen volt az aláírások átadásán Lazar Ristovski színművész, Danica Grujičić listavezető, a Szerbiai Onkológiai és Radiológiai Intézet megbízott igazgatója és Marko Kešelj kosárlabdázó is.

A jelöltlista átadása után adott nyilatkozatában Brnabić azt mondta, mintegy 58 ezer aláírást adtak voltaképpen át, mindenféle kényszer nélkül két óra alatt összegyűlt ez a hatalmas számú kézjegy, ami az államfő politikája támogatottságának ékes példája. A rosszakarók, tette hozzá, mondhatnak, amit akarnak, maga is meggyőződhetett róla, hogy egyes helyeken éjjel kettőig álltak sorban az emberek azért, hogy támogassák az SZHP listájának jelölését. Meggyőződésének adott hangot, hogy ezek az emberek tiszta szívvel adták a nevüket egy olyan listának a sikeréhez, amely képes gondoskodni az ország jövőjéről, a polgárok tudják, ki az, aki dolgozni akar, s azt is tudja, hogyan kell tennie a dolgát.

Az SZHP választási listáján indulnak a koalíciós megállapodás értelmében Rasim Ljajić Sandžaki Szociáldemokrata Pártjának, Aleksandar Vulin Szocialisták Mozgalmának és Bogoljub Karić Szerbia Ereje Mozgalmának képviselőjelöltjei is.

Mint ismeretes, Aleksandar Vučić államfő április 3-ára írta ki az előrehozott parlamenti választásokat, ezen a napon tartják meg az államfőválasztást is.