2024. április 25., csütörtök

Ismét lesz helyi járulék Zentagunarason

Vasárnap tartottak népszavazást a helyi járulék újbóli bevezetéséről a zentagunarasi helyi közösségben. A szavazópolgárok két szavazóhelyen adhatták le voksukat, a helyi közösség épületében és a művelődési otthonban.

A helyi közösség területén összesen 2038 bejegyzett szavazó van, akik közül életvitelszerűen mindössze 1499 él a faluban. A szavazáson 442-en vettek részt, közülük 301 igennel szavazott, 137 nemmel, és volt 4 érvénytelen szavazat is. Ez azt jelenti, hogy a zentagunarasi helyi közösség területén újabb 10 évre bevezetik a helyi járulékot. Ez nagyon fontos a helyi közösség számára, hiszen a beruházások zömének ez adja meg az alapját.

Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára elmondta, hogy a tavalyi év legnagyobb projektje a színház felújítása volt. Elkészült egy emlékhely a temetőben, ami az összes háború és forradalom hőseinek emléket állít, s mellette az urnás temetkezési hely is elkészült. A falu egyik utolsó földes utcájának kibetonozását az ősszel sikerült megvalósítani. A vasárnapi szavazás azért is meghatározó, mert a helyi közösség ugyan sokat pályázik, de minden pályázathoz szükség van önerőre is. Saját forrásaik pedig csak a helyi járulékból származhatnak. A váratlan, be nem tervezett kiadásokat is a helyi járulékból tudják megoldani, illetve vannak olyan kisebb projektumok is, amelyeket teljes mértékben ebből a forrásból valósítottunk meg. Ez az egyetlen olyan adó, amely helyben marad, és a településre lehet költeni.