2024. április 23., kedd

Sörkultúra és képzőművészet

Szezonnyitó kiállítás és zenés est a kishegyesi Bandi házban

A kishegyesi Bandi kézműves sör neve Vajdaság-szerte ismerősen cseng, viszont arról kevesebben tudnak, hogy van Kishegyesen egy Bandi ház is, ahol különböző kulturális rendezvényeket és bulikat tartanak. Az idei év egy fiatal képzőművész, Becskei Anikó Emocionalizmus és a Kedwál(d)tozatok című rendhagyó kiállításával kezdődött, amit a SzömörTze zenei formáció fellépése követett.

A Bandi ház rendezvényeinek célja, hogy lehetőséget nyújtson fiatal alkotóknak a bemutatkozásra – mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Bandi ház üzemeltetője és a Bandi sör tulajdonosa.

–A Bandi ház egyéves történet, 2021 januárjában kezdődött, amikor megépült a kemence. Azóta tartunk különböző zenei és kulturális programokat. Az idén ez volt az első komolyabb rendezvényünk, amelyen egy helyi képzőművész alkotásait tekinthette meg a közönség. A Bandi házban megtartott művészeti események elsődleges célja, hogy felismerjük azokat a művészeti potenciálokat, amelyek itt vannak körülöttünk, és megmutassuk az erre nyitott, érdeklődő személyeknek. A Bandi kézműves sör sem egy hétköznapi dolognak számít, ugyanígy viszonyulok ezekhez művészemberekhez is, akik nem annyira ismertek. Az egésznek a célja közösségépítés is, ahol azok mutatkozhatnak be, aki felvállalják művészetüket, és elég bátrak, hogy megmutassák azt közönség előtt. Esetemben is egy ilyen kezdeményezésből és érzelemből indult a sörkészítés és a vállalkozás. Ezért is célom, hogy bátorítsak minden fiatal alkotót – mondta el Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy havi rendszerességgel tervez hasonló eseményeket szervezni az idén is. A felhívás pedig nyitott fiatal alkotók számára, aki érez magában elég tehetséget, és szeretné megmutatni azt, az jelentkezzen. Lehet szó zenei, képzőművészeti, fotós vagy egyéb művészeti ágban tevékenykedő alkotókról.

Becskei Anikó már régebb óta rajzol, a mostani volt azonban az első önálló kiállítása. Lapunknak arról beszélt, hogy alkotásaiban az érzelmeké a főszerep.

–Kiváló lehetőségnek tartom, hogy a Bandi házban be tudom mutatni a munkáimat. Andor lehetőséget ad, hogy a meghatározó kultúrkörökön kívüli alkotók is közönség elé tárják munkáikat, így sokkal szerteágazóbb és egyedibb bemutatkozásokra is lehetőség nyílik. A kiállítás címe Emocionalizmus és a Kedwál(d)tozatok. Azért emocionalizmus, mert képeimet alapvetően az érzelmek inspirálják, az a hajtóerő bennük. A művészettörténet során sokfajta izmussal találkozunk, amelyek mindig társadalmi igényeket fejeztek ki, vagy válaszreakciók aktuális társadalmi problémákra. Szerintem eljött az ideje, hogy az érzelmekkel foglalkozzunk, mert az emberek kevés figyelmet fordítanak arra, hogy mennyire befolyásolják tetteiket és személyiségüket. Igyekszünk ezeket szőnyeg alá söpörni, és megalkotni magunkat – mondta Becskei, majd arról is szólt, hogy alkotásai elsősorban negatív élményeket örökítenek meg. Ennek oka, hogy a pozitív élményeket szívesen éli és osztja meg, viszont a negatívoktól a legtöbb ember nem tud megszabadulni, nála viszont az alkotásokban csapódik le. A rajzokon keresztül kiadja a negatív érzéseket, másrészt az alkotás folyamata improvizáció, mert ösztönösen jön a rajz, és áll össze egésszé.