2024. március 29., péntek

Szlovéniában fizetik meg legjobban a katonai szolgálatot a régióban

A régió államai nagyobb fizetésekkel igyekeznek arra ösztönözni a polgárokat, hogy vállaljanak önkéntes katonai szolgálatot. A legnagyobb béreket Szlovéniában, a legalacsonyabbakat Észak-Macedóniában fizetik.

Az önkéntes katonai szolgálat Szerbiában tart a legtovább, hat hónapig, a legrövidebb Horvátországban, ahol 40 napot töltenek egyenruhában azok, akik jelentkeznek a szolgálatra.

Szlovénia elsőként 2003-ban vezette be az önkéntes katonai szolgálatot. 13 hét alatt 3360 eurót kapnak azok, akik önkéntesnek jelentkeznek, vagy 2281 eurót, de ez esetben nem kell fizetniük a B kategóriás vezetői engedély megszerzése miatti vizsgáért.

Észak-Macedóniában a jelentkezők a nettó átlagbér 10 százalékának megfelelő járulékot kaphatják meg, ami körülbelül 45 eurónak felel meg.

Horvátországban havi 400 eurót kaphatnak a jelentkezők, akik később beállhatnak hivatásos katonának.

A leghosszabb ideig, hat hónapon át, a szerbiai önkéntesek szolgálnak. Tavaly decembertől megközelítőleg 35.000–38.000 dináros fizetésre számíthatnak havonta. A szolgálatra jelentkezők legnagyobb számát 2015-ben jegyezték, amikor mintegy 2400-an érdeklődtek a pálya iránt. Az idén márciusban induló képzésre eddig 650-en jelentkeztek, ami jó eredménynek számít az elmúlt évek adatait figyelembe véve.

Montenegróban havi 275 eurós járulékot kaphatnak az önkéntesek. Bulgáriában az idei évtől vezetik be a szolgálatot 562 eurós havi térítésért.

Magyarországon 2020-ban kb. tízezren vettek részt a képzésen, amely hat hónapig tart, és 460 eurót, vagy a nettó átlagfizetés 51 százalékát fizetik ki érte havonta – közli a 021 hírportál.