2024. április 24., szerda

Bogoljub Karić

Talán már sokan el is feledkeztek róla, a minap azonban ismételten felhívta magára a figyelmet a sokak által vitatott múlttal rendelkező, de kétségkívül egyik legismertebbnek és legsikeresebbnek számító szerb üzletember. Bogoljub Karić azzal a kéréssel fordult a kragujevaci városi önkormányzathoz, hogy változtassa meg születési évét, fiatalítsa őt vissza kerek húsz esztendővel. Mint fogalmazott, olyan jó egészségnek örvend, hogy esetében mit sem számít húsz év ide vagy oda, 65. születésnapján így voltaképpen arra ébredt, hogy tulajdonképpen 45 évesnek kellene lennie. Mindezt, persze, nem saját maga miatt szeretné elérni, hanem az ország jövője, megmentésének célja lobog lelki szemei előtt: nem akar nyugdíjba vonulni, nem akarja költeni az adófizetők pénzét, hiszen, mint mondta, maga is munkaképes és sikeres üzletember. A furcsa kérelmet átadta hát: hagyják jóvá, hogy nem 1954-ben született, hanem 1974-ben, a január 17-éhez ragaszkodik, s születési helyéhez, a koszovói Pećhez is.

Amint beszámolt erről a média, a legkülönbözőbb tréfák kezdtek el keringeni az interneten, elsősorban a közösségi hálózatokon, de a szatirikus tévéműsorokban is. Zoran Kesić például megjegyezte, hogy igaza is van az üzletembernek, minek költené pénzét plasztikai sebészetre, megtalálta a fiatalodás legegyszerűbb, legfájdalommentesebb útját, a születési esztendő egyszerű korrigálását. S valóban, nem tudni mi lesz, ha mondjuk Karić kérésének eleget tesz az adminisztráció, a végén mindenki a fájdalommentes fiatalodás mellett dönt, s végül tényleg tele lesz az ország olyanokkal, akik később születtek meg, minthogy befejezték az iskolát. Ez se egy utolsó szempont: az ember eleve úgy jön világra, hogy legalább az általános iskolai képzésnek máris a birtokábanmobtel van. Persze, ahogyan Karić is, bizonyára a legtöbben szintén tisztán patrióta meggyőződésből fiatalítanák meg a papírokon magukat, s a Facebookon sem mutatna rosszul mellesleg, ha egy kikozmetikázott profilkép mellett még a születési esztendő is „fiatalabb” lenne a valósnál.

Karić egyébként már 17, azaz -3 éves korában a biznisz vizeire evezett. Arról szól a fáma, hogy négy testvérével együtt egy kerti eszközöket gyártó kis céget hozott létre, vagyis semmije sem volt, mégis dúsgazdag lett. Nem rögtön, de szépen lassan, egyre gazdagabb. Elvégezte az egyetemet Pristinában, magiszteri címet szerzett Nišben, vállalkozásai gombamód szaporodtak, hamarosan a bankszektorban is megvetette a lábát, 1994-re pedig eljutott addig, hogy saját mobiltelefon-szolgáltatót alapított, létrejött a Mobtel. A miloševići időkben persze nemcsak ez volt az egyetlen üzleti eredménye, saját médiaházzal is rendelkezett, a Braća Karić (BK) csatorna a nevéhez, családjához köthető, de magánegyeteme és számos más vállalkozása is volt.

Talán nem következett volna be semmilyen karrierbontó körülmény, ha nem dönt úgy a kétezres évek változásai után, hogy saját pártot is létrehoz, s bele akar szólni a politikai történésekbe is. A felmérések gyorsan hozták azokat a becsléseket, amelyek szerint a 2004-ben alakult Szerbia Ereje Mozgalom miatt a Mlađan Dinkić volt pénzügyminiszter vezette G17 Plusz szenvedheti el a legnagyobb kárt. Elkezdték az állami szervek kutatni Karić vagyonosodásának körülményeit, 2005-ben elvették a Mobtel licencét, majd később privatizálták a vállalatot. Karić ellen bűnvádi feljelentést tettek hivatali visszaélések, kétes ügyletek miatt, aki 2006-ban már nem jelent meg a meghallgatáson, elszökött Szerbiából. Felkerült az Interpol körözési listájára, nem kellett azonban bujdokolnia, mert minden információ szerint Oroszországban és Fehéroroszországban szabadon tartózkodhatott, ottani cégei egy rakás pénzt kerestek építőipari projektumok megvalósításával.

A szerb haladó párti kormány már jóval elnézőbb álláspontot tanúsított iránta, Karić pártja hamarosan koalíciós partner lett – ma is az. 2016-ban felfüggesztették az ellene indított minden eljárást elévülés és bizonyítékhiány miatt, lekerült neve a körözőlistáról is. Azonnal visszatért Szerbiába. Állítja, hogy minden ellene felhozott vádat Mlađan Dinkić és a korábbi hatalom talált ki, tisztességes üzletembernek számít, aki a nulláról, illetve – új lehetséges születési évét respektálva –  -3-ról indulva érte el az egeket.

Nős, egy fiú és három lány édesapja.