2024. április 19., péntek
NBA – ALL STAR-GÁLA

Szórakoztatás a csúcson

A clevelandi Rocket Mortgage FieldHouse ad otthont a tengerentúli elitliga tradicionális gálahétvégéjének, amelynek az első rendezvényeit szombat, illetve tegnap hajnalban tartották meg. Időrendi sorrendben először szombat hajnalban az NBA kiemelkedő fiataljai mutatkozhattak be. A legjobb újoncokból és másodévesekből négy csapatot alakítottak ki, amelyeket négy egykori játékos-nagyágyú – Rick Barry, Garry Payton, Isiah Thomas és James Worthy – vezényelt a kispadról. Az elődöntő-döntő formátumú minitornát Barry csapata nyerte, a legértékesebb játékosnak pedig Cade Cunninghamet, a Detroit elsőéves irányítóját, a tavalyi draft első választottják szavazták meg.

Tegnap hajnalban a hagyományoknak megfelelően az ügyességi számok voltak műsoron. A skills challenge-et (ügyességi verseny) szokatlan módon rendezték, három háromfős csapatot kialakítva: Giannis, Thanasis (Milwaukee) és a fejlesztési ligából invitált Alex szerepelt az Antetokounmpók triójában, Darius Garland, Evan Mobley és Jarrett Allen alkotta a gálaházigazda Cavaliers csapatát, Cunningham, Scottie Barnes (Toronto) és Josh Giddey (Oklahoma) pedig az újoncokat képviselték. A különféle egyéni képességek megcsillogtatását igénylő pályákon végül a Cleveland játékosai bizonyultak a legjobbnak.

A gála két nagyobb presztízsű egyéni címéért változó színvonalú viadalok zajlottak. A zsákolók között négyen szerepeltek, közülük a New York erőcsatára, Obi Toppin tudott kiegyensúlyozottan és viszonylag magas minőséggel teljesíteni, bár leglátványosabb produkciója is csak 47 pontot érdemelt ki, összességében 92:69 arányban múlta felül a fináléban a Golden State erőcsatárát, Juan Toscano-Andersont.

Forradalmi esemény született a tripladobó versenyen, ahol nyolcan próbálkoztak, köztük a Minnesota centere, Karl-Anthony Towns. A magasember 22 ponttal Trae Young (Atlanta, 22) és Luke Kennard (LA Clippers, 28) mellett a háromtagú fináléba jutott, ahol roppant kiélezett versenyben, specialistákat megszégyenítő hatékonysággal dobva Kennard első körös bravúrját is túlszárnyalta, és 29:26:26 arányban múlta felül riválisait. Towns az All Starok történetében az első center lett, aki elhódította a legjobb triplázónak járó díjat.

A gálahétvége utolsó eseményét, a LeBron James és Kevin Durant által fémjelzett All Star-csapatok mérkőzését ma hajnalban rendezték.