2023. május 29., hétfő

Biden hajlandó találkozni Putyinnal

Hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Joe Biden, amerikai elnök. Ezt a Fehér Ház erősítette meg hétfőre virradóra. A találkozó fő feltétele, hogy Oroszország nem indít inváziót Ukrajna ellen, amelyre az elmúlt napok eseményei után egyre nagyobb esélyt látnak a szakértők. 

A Biden és Putyin közötti találkozót Franciaország kezdeményezte. Mint ismert: Macron francia elnök többször is beszélt már Putyinnal személyesen és telefonon is, hogy a békés megoldásról győzködje. Legutóbbi telefonbeszélgetésük során több mint három órán keresztül beszélgettek. 

A Moszkva idő szerint hétfő hajnali beszélgetés után Macron rögtön Bident tárcsázta, akivel 15 percet beszélt a BBC tudósítása szerint és sikerült rávennie a találkozóra. Az esetleges találkozó részleteiről csütörtökön tárgyal majd a két ország külügyminisztere, Antony Blinken és Szergej Lavrov. 

A Biden-Putyin találkozót megerősítő amerikai közleményben ugyanakkor a Fehér Ház ismét azzal vádolta meg Oroszországot, hogy továbbra is jelentős mennyiségű haderőt von Ukrajna köré és Moszkva feltett szándéka, hogy háborút indítson szomszédja ellen. 

A francia elnök hivatal ugyanakkor azt közölte: Putyin is hajlandó diplomáciai úton rendezni a krízishelyzetet. Macron közbenjárását Boris Johnson brit miniszterelnök is üdvözölte, aki az enyhülés jelének tekinti a megállapodást, arra azonban ismét felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait a határról. 

A tervezett találkozó ellenére a Biden-kormányzat máris előkészületekbe kezdett, hogy egy esetleges inváziót azonnal szankcionáljanak. A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint az egyik ilyen módszer az lenne, hogy az orosz bankokat levágnák az amerikai hálózatról, illetve orosz állampolgárokat és vállalatokat tennének tiltólistára, komoly pénzügyi problémákat okozva ezzel Moszkvának. 

Már az asztalon van az Oroszország elleni szankciókat tartalmazó paksaméta – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miközben egyre fokozódik a feszültség Kelet-Ukrajnában – számolt be a CBNC.

Az EB-elnök példaként az energetika terén alkalmazott szankciókat emlegette, mint lehetséges választ arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Kérdésre válaszolva elmondta: a szankciók a legnagyobb orosz vállalatot, a világ legnagyobb földgázkitermelőjének számító Gazpromot is célba vehetik. Von der Leyen szerint nem fenntartható az Európai Unió oroszországi gázfüggősége. A Gazprom felel az uniós ellátás 40 százalékért.