2024. március 28., csütörtök

Napokon belül elkezdődhet az oltás a Novavax vakcinájával Németországban

Napokon belül, még február utolsó hetében elkezdhetik használni Németországban a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat Nuvaxovid nevű vakcináját, amelytől azt remélik, hogy új lendületet vesz a Covid-19 betegség elleni oltási kampány.

A szövetségi egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezik a Covid-19 ellen az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából.

A szövetségi kormány feladata a beszerzés és az elosztás a tartományok között. Ez a folyamat már a hét elején lezárulhat, a tartományok így napokon belül beállíthatják az új szert a koronavírus-járvány megállítását szolgáló oltási kampányba.

A Novavax terméke az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle és az ugyancsak amerikai Moderna-féle vakcinával ellentétben nem az új – a szervezetbe genetikai információt juttató –, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül, hanem bejáratott módszerrel működő, úgynevezett fehérjealapú oltóanyag.

Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok reménye szerint a Covid-19 elleni védőoltás beadatására ösztönözhet olyan embereket, akik az mRNS-technológia iránti bizalmatlanságból eddig a vakcina beadatása helyett inkább vállalták az oltatlanokat hónapok óta sújtó korlátozásokat, például azt, hogy nem járhatnak vendéglőbe és nem szállhatnak meg hotelben.

A Nuvaxovid a Covid-19-et okozó új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjének nevezett részeinek laboratóriumban előállított mását tartalmazza, amelynek révén az immunrendszer felkészül a vírus felismerésére és legyőzésére. A kétdózisú vakcinát főleg az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományok vezetése várja, mert ezekre a vidékekre jellemző leginkább az úgynevezett oltásszkeptikus hozzáállás.