2024. április 19., péntek

A migráció új megvilágításban

A világ legjobb fotóriportereinek munkáiból összeválogatott fényképek kiállítása, amely a (Nem) Letelepedettek – Migrációs történetek a 21. században a World Press archívumából címet viseli, pénteken nyílt meg a Szabadság téren.

A kiállítást március 20-áig tekinthetik meg a polgárok a Vándorlások elnevezésű programciklus keretében. Az elképzelés célja a migráció pozitív következményeinek, előnyeinek kiemelése. A kiállításon ötvennyolc fényképen keresztül nyerünk betekintést huszonnyolc világhírű fotóriporter munkájába.

Közülük is kiemelkedik az ausztrál Warren Richardson, akinek munkája kiérdemelte a The World Press Photo of the Year 2016 elnevezésű díjat, Alisa Martynova, akinek fényképei az Olaszországban partot érő afrikai migránsok poetikus elképzeléseit tükrözi vissza, valamint Massimo Sestini világhírű munkái is megtalálhatóak a tárlat képei között.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Babette Warendorf holland kusztosz elmondta, hogy a tárlat az emberek vándorlásának különféle motivációit igyekszik bemutatni, ami arra ösztönzi őket, hogy esetenként rendkívül veszélyes útra szánják rá magukat annak érdekében, hogy megtalálják a biztonságot és jobb életkörülményeket nyújtó, új otthonukat.

– A fényképek a világ minden részéről érkeztek, olyan migránsokat és menekülteket mutatnak be, akik biztonságosabb életkörülményeket szeretnének biztosítani családjuknak, veszélyes határokat lépnek át és számtalan nehézséggel szembesülnek útjuk során. Megpróbáltuk bemutatni azokat az okokat, amelyek miatt az emberek arra kényszerülnek, hogy mindent a hátuk mögött hagyjanak. Ezen a különleges kiállításon látható fényképeken bemutatott történeteknek vizuális erejük van, átformálják és megváltoztatják nézőpontjainkat – mondta Warendorf.

Francesca Bonelli, az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerbiai képviseletének vezetője emlékeztetett arra, hogy a migráció nagyon is aktuális téma, hiszen az egész emberiségnek mintegy 1 százaléka, vagyis 84 millióan arra kényszerülnek, hogy elhagyják otthonaikat a háborúk, üldözések, vagy az emberi jogok megsértése miatt.

A tárlat az amszterdami székhelyű World Press Photo alapítvánnyal való együttműködésnek köszönhetően valósul meg, amelynek gazdag fényképarchívumából is válogattak képeket.