2024. március 28., csütörtök

Új távlatok és lehetőségek

Az MNT a topolyai Művelődési Ház társalapítója

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere ünnepélyes keretek között látta el kézjegyével az okiratot, melynek értelmében az MNT a község mellett társalapítójává vált a Művelődési Háznak. A felek, valamint az intézmény igazgatója, Csípe Tímea közösen nyugtázták, hogy mindez új távlatokat, lehetőségeket nyit meg az itteni, sőt az egész Kárpát-medencei magyarság kultúrájának megőrzése szempontjából.

Hajnal Jenő az eseményen elmondta, hogy egy olyan kiváló, a vajdasági magyarság szempontjából kiemelten fontos intézménynek lett az MNT a társalapítója, amelyik olyan értékeket képvisel, olyan munkát végez, valamint olyan feladatokat lát el, amelyek nem csak a szűkebb régió szintjén, de egész vajdasági szempontjából, illetve Kárpát-medencei viszonylatokban is figyelemre méltók. Példaértékű és fontos az a tevékenység, amit a Művelődési Házban végeznek, hiszen szinte napi rendszerességgel megmutatkozik az, amit a művelődési élet és a kultúra szervezése terén végrehajtanak. Ezért Hajnal Jenő szerint mindenképpen megérdemli a figyelmet ez az intézmény. Ehhez még társul az is, hogy a Topolya központjában lévő egykori hotel épületének a felújítása során a Művelődési Ház, mint kedvezményezett szerepel. Az épülő komplexum az egész régió szempontjából egy fontos és új kulturális, közigazgatási központtá válik, ahol helyet kap egy diákotthon is. A jövőre nézve mindez a reményei szerint egy új minőséget hoz majd az életünkbe. Elmondása szerint a Magyar Nemzeti Tanács elnökeként büszke is arra, hogy ebben közreműködhetnek és segíthetnek, hiszen nyilvánvaló, hogy mindez ennek a közösségnek a hasznára fog majd válni.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere elmondta, hogy a községi képviselő-testület még tavaly szeptemberben döntött hivatalosan is az alapítói jogok részleges átruházásáról a Magyar Nemzeti Tanácsra. A szerződés aláírásával pedig ez a folyamat most lezárult, és a jövőben közösen munkálkodnak, a közösség érdekeit szem előtt tartva. A Művelődési Ház előtt mindez új távlatokat nyit meg, hiszen lehetőségek tárulnak fel további, újabb források igénybevételére is. Mindez még színvonalasabb programok és rendezvények megszervezését teszi majd lehetővé, valamint azt is, hogy hatékonyabban tevékenykedhetünk kulturális örökségünk védelme érdekében – nyilatkozta. Az intézmény ugyanis a polgármester szerint is kiemelt jelentőséggel bír a magyar kultúra megőrzése szempontjából.

Hajnal Jenő és Szatmári Adrián az alapítói okirat aláírásánál (Tóth Péter felvétele)

Hajnal Jenő és Szatmári Adrián az alapítói okirat aláírásánál (Tóth Péter felvétele)

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője elmondta, hogy hozzájuk tartozik a központi épület a moziteremmel és a felújított színházteremmel, valamint a kiállítóteremmel, ami konferenciák helyszínéül is szolgál. Emellett működtetői az 1843-ban épült, kiemelt jelentőségű tájháznak, a bognár-kovács múzeumnak is. Ez utóbbiak esetében már az állagmegőrzés a folyamatos munkát és az eszközök folyamatos ráfordítását igényli. A tájház esetében kiemelte, hogy nem csak bemutató jelleggel tartják fenn, de programokat is szerveznek ott. A bognár-kovács múzeum esetében viszont ez most nem lehetséges, mert éppen felújítás alatt áll, amire pályázati pénzekből sikerült biztosítani az eszközöket. Reményei szerint egyszer majd ott is tudnak programokat is szervezni. 2017 óta, a Topolyai-tó partján kijelölt védett övezetben elhelyezkedő Művésztelep épületegyütteséről is gondoskodnak. Táborok, kulturális rendezvények helyszínéül szolgál, de az épületnek turisztikai létjogosultsága is van. A komplexum ilyen célú felhasználásához megtörtént a szükséges hivatalos bejegyzés is, így bérelhető, azaz kiadható. 2020 óta pedig a Művelődési Ház a kedvezményezettje az egykori hotel épülete művelődési és közigazgatási komplexummá történő átépítése folyamatának. Mindez elsősorban a magyar kormány anyagi támogatásának köszönhetően valósulhat meg. A kedvezményezettség azt jelenti esetükben, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által koordinált pályázati körhöz tartozhatnak. Minden adminisztrációs eljárás a Művelődési Házat terheli ezzel kapcsolatban, és elmondása szerint ennek maximálisan igyekeznek eleget tenni. Hozzátette, hogy mindez rengeteg lehetőséget nyit meg, de hatalmas felelősséget is jelent egyben. A Művelődési Háznak a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban, illetve a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központban is van egy-egy koordinátora. A hagyományápolást, a népies kultúra megőrzését ők koordinálják. Topolya községnek annyira színes és gazdag a kínálata, hogy nem korlátozódhatnak csak közművelődési programok szervezésére. Ehhez a Művelődési Ház helyszíneket és felszerelést tud biztosítani. A két központon kívül számos más civil szervezet is célul tűzte ki Topolya község művelődési életének előmozdítását. Ha ez hivatalosan nincs is így szentesítve, ernyőszervezetként próbálják segíteni ezt. Kiemelte, hogy az önkormányzat eddig is maximálisan támogatta a Művelődési Ház tevékenységeit.