2024. április 19., péntek

Elűzték a telet

Szabadkán két helyi közösségben is farsangi mulatsággal vittek színt a téli szürkeségbe

A farsangi mulatságról és a télűzésről szólt az elmúlt hétvége Szabadkán, hiszen a Vasutas-telepi helyi közösségben és Radanovácon is a gazdag, farsangi néphagyományokat felelevenítő rendezvényekkel várták az érdeklődőket.

FARSANGI FÁNK ÉS MAZSORETTEK
A Vasutas-telepi helyi közösségben a Lavandemagie Egyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség helyi Női Fóruma szervezett farsangi rendezvényt.
Ebben a városi helyi közösségben idén nyolcadik alkalommal szerveztek farsangi rendezvényt – emlékeztetett lapunknak nyilatkozva Rózsa Ramóna, a VMSZ Vasutas telepi Női Fórumának elnöke. Mint hozzátette, a szervezők számára az a legfontosabb, hogy a gyermekekben elmélyítsék a néphagyományokat, hiszen habár arról az iskolai oktatás során is ismereteket szereznek, egy-egy kötetlen rendezvény alkalmával még közelebbről megismerkedhetnek a hagyományokkal.
– Vannak a rendezvénynek olyan elemei, amelyeket évről évre megismétlünk, ám ezzel párhuzamosan igyekszünk minden évben valami újat is felkínálni. Az állandóan ismétlődő programok egyike például a télűzés, ennek keretében jelmezben vagy anélkül, felvonulunk a Majsai úton, előttünk mennek a mazsorettek és közben igyekszünk minél hangosabbak lenni. Természetesen a farsangi fánk sem hiányozhat. Idén a kézműves foglalkozás keretében természetes anyagokból hangszert készítettek a gyerekek – taglalta Rózsa Ramóna.

JELMEZBEMUTATÓ ÉS KISZEBÁBÉGETÉS
A Radanovác a mi kis falunk egyesület és a VMSZ radanováci helyi szervezete Heje-huja vigalom címmel szervezett farsangi rendezvényt a kultúrotthonban. A rendezvény szakmai partnere a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület volt.
Délelőtt a gyermekek jelmezbemutatójára került sor, majd a legjobb jelmezeket díjjal ismerték el, de itt is meg lehetett kóstolni a farsangi fánkot, valamint hagyományosan elégették a kiszebábot.
A rendezvényre a Juhász zenekart is meghívták, utóbbi a Heje-huja vigalom című koncertjét mutatta be, ismertette a részleteket Brezovszki Roland, a Talentum Egyesület művészeti vezetője, mondván, hogy ennek a koncertnek az interaktív jelleg a különlegessége, a gyerekek aktívan részt vehettek abban, dalokat és mondókákat tanulhattak. A gyerekekkel közösen igyekeztek elűzni a „gonosz telet” és méltón fogadni a tavaszt, jegyezte meg Brezovszki Roland. Megtudtuk, hogy a legszebb, illetve legtalálékonyabb jelmezeket a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával összeállított könyvcsomaggal jutalmazták, de természetesen édességcsomaggal is kedveskedtek a gyerekeknek.