2024. április 25., csütörtök

Megértés, szeretet és becsület

A házasság világnapját ünnepelték Péterrévén

A jubiláló házaspárokat köszöntötték szombaton este a péterrévei Nagycsaládos házban. A házasság világnapja alkalmából szervezett rendezvényen tizenöt házaspár ünnepelt együtt. Az ötödiktől egészen az ötvenedik házassági évfordulójukat ünneplő párokat Baranyi László péterrévei plébános áldotta meg, a szervezők pedig jelképes ajándékkal, vacsorával és kulturális műsorral készültek.
– Szövetségünk idén hetedik alkalommal szervezi meg a délvidéki házassági világnapot. Rendezvényünket minden alkalommal más egyesülettel közösen tartjuk meg, így most Péterrévén ünnepelünk. Célunk, hogy népszerűsítsük a házasságot, amely egy bensőséges kapcsolat két ember között. A házasság akkor működik, ha mindkét fél tesz érte – mondta Fodor Zoltán, az adai Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének az elnöke.

A horgosi Danyi házaspár ötven éve boldog házasságban él (Fotó: Kancsár Izabella)

A horgosi Danyi házaspár ötven éve boldog házasságban él (Fotó: Kancsár Izabella)


A péterrévei Balassa házaspár és a horgosi Danyi házaspár is az ötvenedik házassági évfordulójukat ünnepli az idén.
– A hosszú házasság titka a szeretet és a becsület, és hogy a házaspárok kitartsanak egymás mellett jóban és rosszban, egészségben és betegségben is. A házasságot nem úgy váltjuk, mint egy szoknyát, hanem kitartunk egymás oldalán – mondta a péterrévei Balassa Erzsébet, aki férjét, Balassa Lajost még gyermekkorában megismerte.

A szervezők köszöntik a péterrévei Balassa házaspárt (Fotó: Kancsár Izabella)

A szervezők köszöntik a péterrévei Balassa házaspárt (Fotó: Kancsár Izabella)


– Egy jól működő házasságban szükség van megértésre, toleranciára, szeretetre. Egy vásárban szólítottuk meg egymást először, aztán szépen lassan kialakult minden. A mai fiatalok sajnos sokszor nem tartanak ki egymás mellett ilyen sokáig, mert úgy lépnek a közös életbe, hogy már mindenük megvan. Nekünk az ég világon semmink nem volt a munkahelyünkön kívül, mindent közösen építettünk fel – mondta a horgosi Danyi Katalin és Danyi István.

Kulturális műsorral is készültek a szervezők (Fotó: Kancsár Izabella)

Kulturális műsorral is készültek a szervezők (Fotó: Kancsár Izabella)


A rendezvény a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.