2024. április 20., szombat

Együtt gondolkodva tervezni a jövőt

Városnapot ünnepelt Zomborban a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete

Február 20- án a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete a zombori Városháza dísztermében, Zombor város napja alkalmából ünnepséget tartott, amely egyben a körzeti szervezet kampány nyitó eseménye volt. A jelentős közösségi alkalmat az újraalakult Zombori Filharmónia koncertje tette ünnepélyesebbé.

Fotó: Móger Tímea

Fotó: Móger Tímea

Az eseményen Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, tartományi segédtitkár köszöntötte a jelenlévőket, a vendégeket:
Dr. Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét, a Vajdasági Magyar Szövetség Pásztor István köztársasági lista vezetőjét, Szabadka Város Képviselő-testületének elnökét, Kovács Elvirát, a VMSZ alelnökét, köztársasági képviselő-jelöltet, Fremond Árpádot a VMSZ alelnökét, köztársasági képviselő-jelöltet, Juhász Bálintot a VMSZ Intézőbizottságának elnökét, köztársasági képviselő-jelöltet, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatóját, Dobó István tartományi képviselőt és a VMSZ Intéző Bizottságának tagját, Ökrész Rozáliát, a Magyar Szó igazgatóját és köztársasági képviselő-jelöltet, Gyivánovity Dánielt köztársasági képviselő-jelöltet, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkárt, továbbá az MNT képviselőit, az egyházi méltóságokat, a tartományi és helyi tisztségviselőket, a nyugat-bácskai köztársasági képviselő-jelölteket, a civil szervezetek képviselőit és támogatókat, a zombori Lilás Könyvkereskedést.
Elmondta továbbá, arra emlékezik a helyi magyar közösség, hogy Mária Terézia szabad királyi várossá emelte Zombort, 1749. február 17- én. Hangsúlyozta:
– A mai nappal a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete hivatalosan is megnyitja kampányát. Az elkövetkező 40 napban kollégáimmal felkeresünk mindenkit, és elbeszélgetünk választópolgárainkkal. Számunkra irányadó az Önök véleménye, elképzelése és javaslata. Sok eredményt tudnék felsorolni, amit az elmúlt időszakban megvalósítottunk, de aki engem ismer, az tudja, hogy tervezni szeretek, projekteket írni és bonyolítani, hiszen akkor van jövőnk itt Nyugat-Bácskában magyarként, ha összekapaszkodva együtt gondolkodva, tervezünk jövőt, és a megtervezett projekteket sorba rakva megvalósítjuk. Lépésről lépésre... – hallottuk Pelt Ilonától, aki dr. Úri Emese köztársasági parlamenti képviselő-jelöltnek, a zombori Egészségházak igazgatójának adta át a szót.
Dr. Úri Emese köszöntőjében egyebek mellett elmondta:
,,Amikor tíz évvel ezelőtt megkezdtem a zombori Egészségház vezetését, ehhez hasonló szavak motoszkáltak a fejemben. Hogyan lehet előrelendíteni egy kis közösség életét a szórványban? Csakis úgy ha javítok az életünk minőségén, ha tehetségünket, munkánkat a közösség érdekében elérhetővé tesszük, ha embereknek tudunk munkát biztosítani, családoknak megélhetést. Ezzel teszünk sokat annak érdekében, hogy megmaradjunk ezen a vidéken. Mi az amit eddig együtt tettünk értetek, veletek mindannyiunkért? Felújítottuk az Egészségház központi székhelyét, visszakaptuk az ATD épületét ahová sikerült kihelyeznünk a Covid-ambulanciát. Olyan szakembereknek tudtunk munkalehetőséget biztosítani, akik anyanyelvükön szólnak a beteghez. A lakossági fórumokon keresztül folyamatosan kapcsolatban voltunk Veletek, és próbáltunk munkánkkal megfelelni a követelményeknek. Veletek együtt sikerült az infrastrukturális terveinket is megvalósítani: A Zombor- Bezdán és a Zombor- Sári valamint a Bácsmonostor-Bácskertes közötti útszakasz felújítása. Együtt elértük, hogy a Béreg-Hercegszántó közötti határátkelő alkalmas legyen a teherszállító forgalom számára is, ezzel ennek a régiónak a gazdasági fellendülését előlegeztük meg. Megnyitottunk még egy kis határátkelőt Rastina és Gara között is.
Mindannyiunkért sikerült minőséges ivóvizet biztositanunk vizgyárak építésével, felújításával Béregen, Monostoron, Bezdánban..."
A továbbiakban Dr. Pásztor Bálint mondott beszédet. A köztársasági lista vezetője, a VMSZ alelnöke mondandójában kiemelte:
– Egy várost az emel városi rangra, hogy törődik helyi értékeivel. Zombor ebből a szempontból példaként állítható Szabadka és Újvidék elé is. Legyen szó a sporttevékenységek múltjáról vagy a kulturális, az építészeti örökség megőrzéséről, ez a város az élen jár. Zombor jelentőségét növelik a környező települések is. Mindezek nélkül nem lenne ilyen sokszínű, masszív erő Nyugat-Bácskában, amely egyedülálló a bácskai szórványban- hallottuk Pásztor Bálinttól.

Fotó: Móger Tímea

Fotó: Móger Tímea


1900-ban a zombori Városháza falai között tartotta első kamara estjét a zombori Szabad Líceum Egyesület által alapított helyi Filharmónia. Sok évtized után, ezen a városnapi alkalmon meghallgathatták az újjáalakult, Székely I. István által vezetett, zombori Filharmonikusok koncertjét.