2024. április 25., csütörtök

Zentagunarason a helyi járulék bevezetéséről szavazhatnak a polgárok

Zentagunarason február 20-án, vasárnap szavazhatnak az ott lakók a helyi járulék újbóli bevezetéséről. Ez nagyon fontos a helyi közösség számára, hiszen a beruházások zömének ez adja meg az alapját. Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára elmondta, hogy a tavalyi év legnagyobb projektje a színház felújítása volt. Elkészült egy emlékhely a temetőben, ami az összes háború és forradalom hőseinek emléket állít, s mellette egy urnás temetkezési hely is elkészült. A falu egyik utolsó földes utcájának kibetonozását az ősszel sikerült megvalósítani.
A vasárnapi szavazás azért is meghatározó, mert a helyi közösség ugyan sokat pályázik, de minden pályázathoz szükség van önerőre is. Saját forrásaik pedig csak a helyi járulékból származhatnak. A váratlan, be nem tervezett kiadásokat is a helyi járulékból tudják megoldani, illetve vannak olyan kisebb projektumok is, amiket teljes mértékben ebből a forrásból valósítottunk meg. Ez az egyetlen olyan adó, amely helyben marad, amit a településre lehet költeni. A helyi járulék összegét lecsökkentették, hogy kevésbé terheljék le a lakosság pénztárcáját. A fizetések 2 százalékát, vállalkozók esetében a jövedelem 3 százalékát, földművesek esetében hektáronként 20 kilogramm búza árát kell fizetni, amennyiben megszavazzák a járulék bevezetését.
Sípos Hajnalka azt is elmondta, hogy vasárnap 7 és 20 óra között két helyen, a helyi közösség és a művelődési ház épületében lehet szavazni. Aki esetleg egészségügyi okokból nem tud bemenni, az jelezheti a bizottságnak, hogy tegyék lehetővé, hogy az otthonában is leadhatja szavazatát.