2024. április 19., péntek

Az öregedés

Az öregedés az élet velejárója, azt is mondani szoktuk, hogy természetes folyamat, ami a születéssel kezdődik. Gondoljunk csak arra, hogy a kisgyermekeknek kihullik a tejfoga, a kamaszoknál megkezdődik a nemi érés, az idősebbeknél pedig lelassul a test regenerálódásának folyamata. Az idő múlásának, a test változásának külső, látható jelei is lesznek. Természetes folyamatról beszélünk, ami végigkíséri életünket, mégis egy bizonyos kor után nagyon sokan küzdenek ellene. Se szeri, se száma azoknak, akik akár viselkedésükkel, akár öltözködésükkel, különböző csodaszerek használatával megpróbálnak küzdeni az öregedés ellen.
A napokban röppent fel a hír, hogy Bogoljub Karić, a híres szerb üzletember hivatalosan is kérvényezte a hatóságoknál, hogy változtassák meg születési évét, mert ő ugyan nincs olyan öreg, mint, amit a számok mondanak. A kragujevaci önkormányzatnak az őt képviselő ügyvédi csapat már át is adta a kérelmet, hogy 1954 helyett 1974 szerepeljen a jövőben a személyes irataiban, ugyanis az üzletember 20 évvel fiatalabbnak érzi magát. Hivatkozásként Karić azt mondja, az ember addig nem minősíthető öregnek, amíg fiatalnak és munkaképesnek érzi magát. Azzal is érvel, hogy ha megváltoztatják születési évét, így nem lesz majd a nyugdíjbiztosító terhére, hanem dolgozik még vagy húsz évet, és ezt tulajdonképpen mindazok nevében teszi, akik fiatalnak érzik magukat. Az üzletember 65. születésnapján nyújtotta be a kérelmet, mert Szerbiában ettől az életkortól kezdve számít az ember öregnek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez a korhatár 75 és 90 év között van. Hogy célt érjenek a kérelmezők, a medicinát is segítségül hívták: az egészségügyi kutatások szerint az ember korát leginkább a véredényeinek az állapota mutatja meg. S mivel Karić jó egészségi állapotú, sokkal fiatalabb, mint amit a számok mondanak, állítja magáról.
Az öregedéssel csökken a bőr rugalmassága, megjelennek a ráncok. Vannak, akik büszkén viselik a barázdákat, mondván, eltelt életük lenyomata mindaz, ami az arcukon tükröződik. A nutricionisták viszont azt mondják, mindenki úgy öregszik, ahogy élt. Aki kevés zöldségfélét meg gyümölcsöt fogyasztott, annak a testén gyorsabban kiütköznek az idő múlásának jelei. Az is szinte axióma, hogy azok, akik nem mozognak, sokkal gyorsabban öregszenek és persze itt van az alkoholfogyasztás, meg a dohányzás is, mint a folyamat látványos felgyorsulásának okozói.