2024. április 23., kedd

Tovább tiltakoznak a gazdák

Vajdasági és Szerbiai agrárszövetségek arra szólították fel a földműveseket, hogy csütörtökön, délelőtt tíz órakor traktoros tiltakozó felvonulással adjanak hangot nemtetszésüknek – írja a 021.rs. A gazdák elégedetlenségének oka, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja követeléseiket.

Dragan Kleut, a Bánáti Mezőgazdasági Termelők Egyesületei Szövetségének elnöke a FoNetnek elmondta, február 14-én nyújtották át kérelmeiket Ana Brnabić és Aleksandar Vučić kabinetjének, de idáig nem érkezett semmilyen válasz. Mint mondta, a tiltakozások folytatódni fognak, míg a kormány el nem fogadja az agrárszervezetek által javasolt, a földművesek helyzetén javítani hivatott intézkedéseket.  

A gazdák szeretnék kieszközölni, hogy támogassák őket hektáronként 200 euróval, a támogatások rendszeres és gyors kifizetését, valamint az elmaradt kifizetések rendezését, ugyanakkor prioritás, hogy eltöröljék az üzemanyag jövedéki adóját a bejegyzett gazdaságok esetében. A földművesek követelései közt szerepel továbbá, hogy az összes jövőbeni szubvenciót fizessék ki a rendelet időpontjától számított 45-60 napon belül, és szabályozzák a fagyasztott hús és a tejpor külföldről történő behozatalát is.