2024. április 24., szerda

Mulatozásra fel!

Magyarcsernyén farsangi táncházat tartottak a gyermekeknek

Szerdán Magyarcsernyén az Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében farsangi táncházat szerveztek a gyermekek számára. A táncos, játékos foglalkozásokat Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó vezette, a talpalávalóról pedig a Fokos zenekar tagjai gondoskodtak. Cseszák Balázs a mulatozás kapcsán beszélt a farsang hátteréről.

– A farsang a mulatozásról, a bálozásról szól. A téli időszak után, amikor a nagyobb ünnepek, a karácsony és az újév már elmúltak, de a tavaszi munkálatok még nem kezdődtek meg, és a nagyböjti időszak sem érkezett el, addig volt idő a farsangozásra. Ezek az álarcos alakoskodások a pogány szokások régi megmaradt elemei, melyek beépültek a néphagyományba. Az emberek a mai napig szeretnek álarc mögé bújni, és legalább az év ezen szakaszában olyan énjüket megmutatni, amelyet az év többi részében nem szoktak nyilvánosan – hangsúlyozta Cseszák Balázs.

A foglalkozásvezető a gyermekeknek készült programról is mesélt.

– A farsangi táncházakban gyermekjátékokat szoktunk a gyermekekkel játszani, főleg farsangokhoz köthetőeket, állatos, fogócskázós, párválasztós játékokat. Természetesen táncolni is szoktunk, a kisebbekkel inkább polgári táncokat, míg a nagyobbakkal, idősebbekkel egy-egy tájegységnek a táncai közül bemutatunk egy-két figurát vagy egy egész táncot – mesélte a foglalkozásvezető.

A gyermekek a mulatságra jelmezben érkeztek, szinte mindenki beöltözött valaminek, kreativitásból nem volt hiány. A legtöbben valamilyen állat, királynő, mesehős vagy érdekes foglalkozást űző személy szerepébe bújtak. A szünetben lehetőségük volt elfogyasztani azokat a fánkokat, amelyeket a szüleik, illetve a nagyszüleik készítettek. A rendezvényen mintegy ötven álarcos gyermek vett részt, akik hangos énekléssel, tánccal, kacagással, vidámsággal igyekeztek elűzni a telet.