2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Jelenléti oktatás mindenki számára

Az utóbbi hét napban összesen 13.850 adag védőoltással oltottak az országban

Hétfőtől véget ér az egyhetes tanítási szünet, és attól a naptól kezdve minden diák számára a jelenléti oktatást szervezik meg. Ezt az oktatási minisztérium erősítette meg közleményében, és kiemeli, hogy mind az általános, mind a középiskolások visszatérhetnek az iskolapadokba, az ország minden helyi önkormányzatában. A közlemény értelmében a február 9-e és 17-e közötti időszakban az országban 3200 iskoláskorú fertőzöttet tartottak nyilván. Az ugyanebben az időszakban azonosított koronavírus-fertőzések 4,3 százaléka volt iskoláskorú személyhez kötött.

Facebook-bejegyzésében VicsekAnnamária oktatási államtitkár mindehhez hozzátette: „Amennyiben a tanárok megbetegedése miatt nem lehetséges az órák legalább 40 százalékának a megtartása, az igazgató javasolhatja a tagozat, vagy akár egy-egy osztály online oktatásra való áttérését, ami legfeljebb 5 napig tarthat.”

Zoran Bekić, a belgrádi oltópontok koordinátora az SZRTV-nek nyilatkozva hasznosnak minősítette a tervezettnél három nappal hosszabb tanítási szünetet, szerinte érezhetően csökkent a koronavírussal fertőzött gyermekek száma. Bekić szerint a járványhelyzet a korábbiakhoz képest jobb, de még mindig bizonytalan. Mint hozzátette, jelenleg kevesebb pácienst kell kórházban elhelyezni, ám az idős és oltatlan pácienseknél továbbra is súlyos tünetek alakulhatnak ki.

Ami az oltási mutatókat illeti, Bekić elmondása szerint az elmúlt hét napban országszerte naponta átlagban 1000–3500 dózis koronavírus elleni vakcinával oltanak, ebből átlagban 150–400 az első dózis, 200–800 a második, míg 500–2000 a harmadik dózis volt. Az utóbbi hét napban összesen 13 850 dózis védőoltással oltottak – tette hozzá.

MEGFONTOLJÁK A KORLÁTOZÁSOK ELTÖRLÉSÉT

Az elmúlt napokban, látván, hogy Európa mind több országában a járványügyi korlátozások enyhítését vagy eltörlését helyezik kilátásba, Szerbiában is megkezdődött a találgatás, hogy mikor helyezhetnek hatályon kívül minden járványügyi rendelkezést. Minden egyes országban más a járványhelyzet, amelynek szempontjából az átoltottsági arány is lényeges – emelte ki a Nova hírportálnak nyilatkozva Tanja Jovanovićvirológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja. Mint kifejtette, ha Szerbiában magasabb lenne az átoltottsági arány, már most kevesebben fertőződnének meg a vírussal, és kevesebben halnának meg a szövődmények következtében.

– Meg kell várni, hogy miként alakulnak a mutatók a tanítási szünet, valamint a munkaszüneti napokat befejeztével. Érdemes megfontoltnak lenni és észszerűen mérlegelni, hiszen továbbra is sokan hunynak el a szövődmények következtében. Az intézkedéseket eltörlő európai országok társadalmi immunitásának szintje össze sem hasonlítható a szerbiaival. A válságstáb valamelyik következő ülésén biztosan szó lesz bizonyos, vagy minden korlátozás eltörléséről – fogalmazott Jovanović.

6298 ÚJ FERTŐZÖTT – 62 ELHUNYT

A péntek és a csütörtök között eltelt egy napban országszerte 19.637 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6298-nak az eredménye volt pozitív; a pozitivitás aránya 32,1 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 62 Covid-páciens hunyt el, 14.728 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,79 százalék. A kórházakban 3999 Covid-pácienst gyógykezelnek, 138-an vannak lélegeztetőgépen.

Vajdaságban előző nap 1159 új fertőzést jegyeztek, ebből 275-öt Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet továbbra is rendkívülinek minősíti a járványhelyzetet. Az intézet pénteki jelentése szerint jelenleg a koronavírussal fertőzöttek java része 40 és 59 év közötti személy.