2024. március 29., péntek

Népzene szól Oroszlámoson

Újraindult a gyermek-néptáncoktatás a faluban

Az oroszlámosi Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesületben újraindult a néptáncoktatás. A Tiszagyöngye Művelődési Egyesületnek köszönhetően az oroszlámosi, majdányi és rábéi általános iskolások ismét néptáncolhatnak a Pántlika elnevezésű néptánccsoportban.
Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke elmondása szerint a falusi lakosság számára is nagyon fontos a civil szervezetekhez való tartozás, ahol lehetőségük van összejönni énekelni, táncolni.

Orosz Flóra, Kovács Magdaléna és Dancsó Vivien, akik felkarolták az oroszlámosi gyerekeket (Fotó: Gergely Árpád)

Orosz Flóra, Kovács Magdaléna és Dancsó Vivien, akik felkarolták az oroszlámosi gyerekeket (Fotó: Gergely Árpád)


– Az egyesületünk minden évben tart néptánctábort, ahová a falvakból sok gyerek érkezik. Ennek alapján úgy véltük, érdemes lenne ott helyben is foglalkozni velük. Oroszlámoson a néptánc 2017 decemberében indult útjára, és a mi egyesületünk abban segített, hogy tapasztalt néptáncosaink segítették őket a munkában, olyanok, akik már valamilyen képzésen részt vettek, így ők vállalni tudták azt, hogy foglalkoznak a falusi gyerekekkel. Az elejében a fellépéseikre biztosítottuk a népviseleti ruhákat, és minden mást, amire csak szükségük volt – mondta az egyesület elnöke.
Magdaléna kiemelte, hogy olyan múlttal, ami mögöttük áll, már sikeresen tudnak helyi, illetve külföldi pályázatokon részt venni, és igyekeznek minden lehetőséget kihasználni a fejlődésre. Továbbá ezeknek köszönhetően szakképzett koreográfust is tudnak alkalmazni.
A néptáncos kisdiákokkal két fiatal foglalkozik, Orosz Flóra és Dancsó Vivien, akik 11 éve táncolnak, és a Tiszagyöngye egyesület oszlopos tagjai.
– Az oroszlámosi csoportban összesen 11 gyerek van, akik mind általános iskolások, tehát az első osztálytól egészen a nyolcadik osztályig. Egyformán foglalkozunk az egész korosztállyal, az idősebbekkel már a lépéseket gyakoroljuk, a fiatalabbaknak pedig gyerekjátékokat tanítunk, amikbe belecsempésszük a néptánchoz szükséges alaplépéseket, hogy szépen fel tudják építeni a mozgás-koordinációjukat, és ezáltal jobban belelátnak az egész folyamatába – mesélte Vivien.

A Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület (Fotó: Gergely Árpád)

A Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület (Fotó: Gergely Árpád)


Egyelőre hetente egy alkalommal próbálnak a gyerekekkel, de amint igény lesz rá, növelni fogják a találkozások számát.
A két fiatal oktató a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség néptáncképzésén vesz részt Hajdújáráson havonta egyszer, ahol fejlesztik és bővítik a már meglévő tudásukat.
– Fontosnak tartjuk, hogy képezzük magunkat, hiszen a következő generációt mi tanítjuk. Hatalmas kihívás volt ez számunkra, hiszen ez az első csoportunk, amit önállóan vezetünk. Jelenleg somogyi táncokat tanulunk a gyerekekkel, valamint népi gyermekjátékokat is. Nagyon érdeklődőek, és élvezik a táncot, valamint a szülőktől is pozitív visszajelzéseket kaptunk, hogy a gyerekek várják az új próbákat. A csoportban 5 fiú, valamint 6 kislány van, akik szorgosan gyakorolják otthon is a tánclépéseket – mondta Flóra.
Az oktatók szerint a gyerekek új népviseletet kapnak az idén, és különböző fellépéseken fognak majd részt venni. A gyerekek és az oktatók első közös produkcióját az Észak-bánáti Néptánctalálkozón láthatja a közönség május elején, majd ezt követően az oroszlámosi falunapon is fellépnek. Néptánctábort is szerveznek az idén, ahová nagy szeretettel várják az érdeklődő fiatalokat. A tábor résztvevői az ott betanult koreográfiát közösen előadják majd a Szent Isván-napi ünnepségen is Törökkanizsán.