2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Agyköd

Ez a szó többek között azokban a szövegekben fordul elő, amelyek a Covid szövődményeivel foglalkoznak. A kutatások szerint ez a betegség hosszú távon károsíthatja az agyat. Vannak, akik hónapokkal a koronavírussal való megbetegedés után azt tapasztalják, hogy memóriaproblémáik vannak, hangulatváltozásokkal küzdenek, úgynevezett mentális köd vagy agyköd telepedik rájuk.

A koronavírus ilyenkor az orr tetején levő szaglógumón keresztül jut az agyba. Mindegyik agyféltekében van egy szaglógumó, ezek mitrális sejteken keresztül kapcsolódhatnak egymáshoz. A koronavírus behatolásának részben az a következménye, hogy a beteg átmenetileg vagy tartósan elveszti szaglóérzékét, másrészt agyának tompulása következik be. A vírus megfertőzi a vérereket bélelő sejteket. Amikor az immunrendszer ezeket a fertőzött sejteket veszi célba, véletlenül elpusztíthatja a közeli idegsejteket, és emiatt neurológiai problémák lépnek fel.

Az agyköd olyan állapotot jelöl, amikor lelassul az ember gondolkodása, hiába próbál visszaemlékezni valamire, nem sikerül, az illetőnek csak elmosódott, homályos gondolatai vannak. Ilyesmivel, az agy elködösödésével már a Covid előtt is szembesülhetett az ember, bizonyos gyógyszerek, többek között antibiotikumok és antidepresszánsok hatására, erősen lázas állapot következtében, vagy más időzónába való utazás kísérő jelenségeként nem tudott tisztán gondolkodni. Ezek csak ideig-óráig tartó zavarok, a körülmények rendeződésével maguktól elmúlnak. A Covidon átesett személy hónapok múlva is azzal szembesülhet, hogy gondolkodása és memóriája nem a régi.

Az agyköd nem tudományos megnevezés, nem szerepel betegségként az orvosi szakirodalomban, de azért oda kell figyelni a tüneteire és a hatásaira. Ez a tünet lehet figyelemzavar, a memória csökkenése, alvászavar, a megfelelő gondolkodás képtelensége stb.

Az agyköd inkább olyan problémára való bizalmas stílusú utalásnak tekinthető, amelyet mentális funkcióikról észlelnek az emberek. Azt mondjuk, hogy az agyköd nem betegség, de a kezelés során meg kell találni a vele kapcsolatos panaszok (depresszió, szorongásos zavarok, alvászavarok) hátterében rejlő rendellenességet. Ez a rendellenesség valójában előhírnöke lehet más betegségeknek. Az agyköd a demencia (a szellemi leépülés) korai jelének is számíthat, amikor még nem hatalmasodott el az emberben. A demencia jelei önállóan is jelentkezhetnek, amikor azt tapasztalják az emberek, hogy nem tudnak olyan jól gondolkodni, mint korábban.