2024. április 25., csütörtök
KANADA

Leállították az elsüllyedt spanyol halászhajó legénysége utáni kutatást

Leállították az Új-Fundland közelében két napja elsüllyedt spanyol halászhajó legénysége utáni kutatást a kanadai hatóságok – közölte a spanyol külügyminisztérium csütörtökön.

A parti őrség 36 órányi keresés után fejezte be a mentőakciót, mert nem látta értelmét a túlélők utáni kutatás folytatásának a rendkívüli időjárási körülmények között, amelyet a tízméteres hullámok, az erős szél, a nulla Celsius-fokhoz közeli hőmérséklet és a korlátozott látási viszonyok jelentenek.
Luis Planas spanyol agrárminiszter a galiciai Vigóban beszélt újságíróknak arról, hogy a kormány "szoros kapcsolatban áll Kanadával", és minden lehetőséget kihasznál annak érdekében, hogy a keresés folytatódjon.
A Villa de Pitanxo nevű halászhajó spanyol idő szerint kedden reggel hat óra előtt két vészjelzést adott le Új-Fundland partjaitól 450 kilométerre délkeletre, de a válaszra már nem reagált.

A riasztást továbbították a közelben tartózkodó halászhajóknak, amelyek a bajbajutottak segítségére indultak, a kanadai parti őrség pedig több légi és vízi járművet is a helyszínre irányított.
A 24 fős legénységéből három túlélőt sikerült kimenteni, és kilenc ember holttestét találták meg. A mentőcsapatok várhatóan péntek reggelre érnek velük Új-Fundlandra.
A halászhajó bázisán, az északnyugat-spanyolországi Galiciában a tragédia miatt háromnapos gyászt rendelt el a tartomány autonóm kormánya.