2022. július 4., hétfő

Tedrosz: A WHO szerepének erősítése a globális egészségbiztonság kulcsa

A globális egészségbiztonság megőrzése és a jövőbeli járványok elleni küzdelem nem képzelhető el az erős és fenntartható finanszírozású Egészségügyi Világszervezet (WHO) nélkül – jelentette ki a WHO főigazgatója csütörtökön, a világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 országcsoport pénzügyi és egészségügyi vezetőinek jakartai találkozóján elmondott videóüzenetében.

„Bármilyen, a globális egészségbiztonság erősítését célzó erőfeszítés csakis a WHO szerepének erősítésével sikerülhet" – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO-tól független egészségügyi alap létrehozását sürgető javaslatokra reagálva.

Az elképzelés szerint az alap hatáskörébe tartoznának egyebek között az oltási kampányok és egyéb, az egészségügyi vészhelyzettel kapcsolatos tevékenységek. Az ötlet támogatói között van a WHO legnagyobb finanszírozójának számító Egyesült Államok is.

Az elképzelés szerint az alapot – amelyből a megelőzést is finanszíroznák – a donorországok kezelnék.

A tanácskozáson felszólalt Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter is, aki leszögezte, hogy a WHO-nak továbbra is központi szerepe van a globális egészségügyi struktúrában, ám úgy vélte, erőfeszítéseket kell tenni egy erősebb struktúra megteremtésére is.