2024. április 19., péntek

A vízilabdázótól Draža Mihailović unokájáig

Egyelőre csak a nagyobb pártok és koalíciók nevezték meg, kit szeretnének a választások után a főváros élén látni – a hosszú gondolkodás és egyeztetés is arra utal, hogy fontos posztnak számít Belgrád polgármestere –, ám az eddig ismert paletta is nagyon színes, sikeres vízilabdázótól közismert polgári aktivistán, egykori nagyköveten és a város legnépszerűbb ügyvédjén keresztül egészen a szélsőjobboldali politikusokig terjed.

Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke az ország területén 13 önkormányzatban írta ki a helyhatósági választásokat, köztük Belgrádban is április 3-án választanak új városvezetést a polgárok. Amíg az államfőt közvetlenül választjuk meg, a polgármester személyének megválasztása nem így történik, hanem a városi vagy községi képviselő-testület felállása után választják meg az illetőt, általában a hatalmi többséghez tartozó legjelentősebb politikai erő listavezetőjét.

Az egyik polgármesterjelölt Aleksandar Šapić, volt vízilabdázó. Éveken keresztül Újbelgrád községi elnöke volt, hosszú ideig a SPAS (Szerb Patrióta Szövetség) színeiben politizált, majd miután a szövetség beolvadt a Szerb Haladó Pártba, ő lett az SZHP Főbizottságának egyik alelnöke. Nyilatkozataiban Šapić arra mutatott rá, hogy az eddig megkezdett városfejlesztéseket szeretné tovább vinni a jövőben is.

Az Egyesült Szerbiai Ellenzék, vagyis a Szabadság és Igazságosság Párjának, a Néppártnak, a Demokrata Pártnak és a Szabad Polgárok Mozgalmának polgármesterjelöltje Vladeta Janković, volt nagykövet, nyugalmazott egyetemi tanár, aki bemutatkozásakor azt ígérte, hogy a városi hatalom átvétele után mindent transzparens módon fognak vezetni, a bűnösöknek pedig felelniük kell majd a törvény előtt. Emellett azt is megígérte, hogy visszahelyezteti majd a vasútállomást a régi helyére.

A Moramo (Nekünk muszáj) koalíció – amelyet a Ne fojtsuk meg/Nem adjuk Belgrádot polgári mozgalom, az Akcija Polgári platform és az Ekološki ustanak (Ökológiai Felkelés) alkotnak – Dobrica Veselinovićot, fiatal polgári aktivistát jelöli a város első emberének. A sárga kacsa szimbóluma alatt ők a jobb életért szállnak majd versenybe. Korábbi nyilatkozatában Veselinović azokra a városi projektekre mutatott rá, amelyek szerintük kapcsolatba hozhatók a korrupcióval és jelentős városi pénzeszközöket nyeltek el, feleslegesen. A víz- és légszennyezettség, valamint a közlekedési dugók állnak figyelmük középpontjában, hiszen ezeket tartják a főváros legégetőbb problémáinak.

A Szerbiai Szocialista Párt nemrégiben bejelentette, hogy Toma Fila ügyvédet szeretnék jelölni Belgrád polgármesterének, hiszen mint azt Ivica Dačić, a párt elnöke kiemelte, Fila éveken át az igazságtalansággal sújtottak ügyvédje volt, ő lesz Belgrád és a belgrádiak legjobb ügyvédje.

A NADA (Remény) koalíció, vagyis a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerb Királyság Megújulásáért Mozgalom jelöltje Vojislav Mihailović, Dragoljub Draža Mihailović unokája. Mihailović már a köztársasági képviselőház elnökeként, valamint városi képviselőként is tevékenykedett Belgrádban, sőt polgármester is volt (Zoran Đinđić polgármesteri posztjáról való leváltása után 1997-ben). A kétezres évek közepén kérte nagyapja rehabilitációját (2015-ben a Felső Bíróság rehabilitálta is a második világháborús csetnikvezért).

Megnevezte polgármesterjelöltjét a Szerb Radikális Párt is, a radikálisok Miljko Ristić szívsebészt látják a város élén. Mint kiemelték, a polgárok egészsége, a fővárosi egészségügyi rendszer megerősítése, a szennyvízhálózat és az ivóvízhálózat kiépítése áll a figyelmük középpontjában, hiszen, mint arra rámutattak, jelenleg a város szennyvize a folyók vizébe ömlik. Egészségesebb környezet kialakításában, valamint a legalizációs folyamatok felgyorsításában gondolkodnak.

A lista még nem végleges, több párt egyelőre még az államfőjelöltön gondolkodik, többek között a Dveri, valamint a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt és koalíciós partnerei sem hozták nyilvánosságra a jelöltjüket. Az előttünk álló időszak mozgalmasnak ígérkezik.