2024. március 28., csütörtök

Nagyanyáink ételei

Receptes könyv bemutatója Tordán

A Tordai Művelődési Napok keretében pénteken bemutatták a Nagyanyáink ételei című kötetet, amely Mezei Zsuzsanna szerkesztésében jelent meg. A munka jelentősége elsősorban annak tartalmában van, de maga a gyűjtési folyamat is fontos volt, hiszen sokan bekapcsolódtak a helyi értékek felkutatásába.

A könyvbemutató iránti nagy érdeklődés megmutatta, hogy a gasztronómia hálás téma. A rendezvény ünnepi hangulatához pedig fellépésükkel hozzájárultak a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai is. Torda helyi értékeinek a hatékonyabb felkutatása két-három évvel ezelőtt kezdődött.

– Sok helyi érték van még, amit valószínűleg ezt követően fedezünk majd fel, ezután tudunk majd a nyomára jutni. Bízom abban, hogy ez csak egy kezdeti lépés és lesznek még hasonló könyvek, amelyek lehet, hogy nemcsak az ételeinket, hanem más helyi értékeket is felölelnek – mondta Dobai János, Torda helyi közösség elnöke.

A könyv elkészítésének az ötlete már rég megvolt, de a megvalósításához idő és egy kiadó, háttérszervezet – jelen esetben a Tordaiak Klubja – is kellett. Maga a munkafolyamat egy év és két hónapig tartott és sokan hozzájárultak a munka sikeres elvégzéséhez – mondta a kötet szerkesztője, akivel Kónya Kovács Otília újságíró beszélgetett.

– Összegyűjtöttük a legegyszerűbb tordai ételektől, tehát a rántott levestől kezdve, az összetett, a disznótoros recepteken keresztül, a kelt kalácsok, a zsírban sült kalácsok receptjeit. Nagyon sok étel már úgymond kiment divatból. Pedig ezek annyira ízletes, természetes ízű ennivalók és azt mondanám: lehet, hogy lenézzük ezeket az ételeket. Úgynevezett takarékos konyhának is mondanám. Mert ugyanezek az összetevők, egy kicsikét más arányban, egész más ízt adnak. Tehát az egyszerű paraszti észnek a logikája működött a főzésben is – hallottuk Mezei Zsuzsannától, a könyv szerkesztőjétől.

Ha tordai ételkülönlegességet akarunk kiemelni, akkor elsősorban a gudúc néven ismert fonott kalács jut eszünkbe. De a gazdagon illusztrált, igényes kiadvány számos érdekességet tartogat az olvasó számára.

– Nagyon szép, vizuálisan öröm nézegetni ezt a kiadványt. De ugyanilyen értékes a tartalma is. Nagyon sokféle étel került bele ebbe a könyvbe. Rengeteg embert sikerült megmozgatni a gyűjtés során. Zsuzsanna sok embert fölkeresett a faluban. Számtalan fajta receptet sikerült összegyűjtenie. Úgyhogy remélem, hogy a fiatalabb generációk valóban kipróbálják majd ezeket a recepteket. Az idősebbek esetleg nosztalgiázhatnak. Ráadásul mindenféle háziasszonyi bölcsességet is kapunk, amivel még jobban be tudunk tekinteni a régi háziasszonyok gondolkodásába – nyilatkozott Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság tagja.

Torda értékeinek a gyűjtése folytatódik. Szeretnék felkutatni a több mint százéves tamburazene hagyományát a faluban. A Tordaiak Klubja pedig a faluban szeretné létrehozni a tájházat.