2024. április 25., csütörtök

Huszonhárman pályáztak a támogatásra

Ada község önkormányzata az idén 20 millió dinárt fordított a ház- és lakásvásárlási támogatásra – A polgármester válaszolt a pályázattal kapcsolatos kritikákra

Ada község önkormányzata januárban 20 millió dinár vissza nem térítendő támogatás odaítéléséről írt ki pályázatot ház vagy lakás vásárlására helybeli házaspárok, élettársi közösségben élők, valamint egyedülálló szülők részére a község területén. A pályázat eredményeként huszonhárom pályázó részesült a községi támogatásból. Közülük hat pályázó kapott 1 millió dinárt, kilenc pályázó 847 000 dinárt, valamint nyolc pályázó részesült 797 000 dináros támogatásban. Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a 20 millió dináros keretösszeget a huszonhárom sikeres pályázó között osztották szét. Azzal, hogy a pályázók közül senki nem kapott 1 millió dinárnál nagyobb támogatást, illetve a támogatási összeg egyiküknél sem haladta meg az ingatlan felbecsült értékének 50 százalékát.

– Ada község önkormányzatának a ház- és lakásvásárlási pályázata az egyik legfontosabb és legjelentősebb programja. Ezt a pályázatot azért írtuk ki már az év elején, mert nagyon fontosnak tartjuk arra ösztönözni a polgárokat, hogy Ada községben maradjanak, itt vásároljanak ingatlant és ne gondolkozzanak a vidékre vagy a külföldre költözésen – magyarázta Bilicki Zoltán. – A legutóbbi ház- és lakásvásárlási pályázatot viszonylag sok kritika érte, bár a kiírás lényegében nem különbözött az eddigiektől. Nem szeretném, hogy a jövőben ezek a kritikák bárkit is elbátortalanítanának attól, hogy részt vegyen a pályázaton, mivel olyan légkör alakult ki, hogy kellemetlenül kell éreznie magát annak, aki esetleg pályázott. A község polgárai tudják, hogy ezt a pályázatot évről évre kiírja az önkormányzat. Az elmúlt évben ez nem történt meg, mert a wellnessközpont építése nagy terhet jelentett a községi költségvetésre és nem volt szabad pénzeszközünk a programra. Viszont az idén újra megteremtődtek a költségvetési feltételek és a jövőben minden évben kiírjuk a pályázatot. Aki a párjával úgy döntött, hogy szeretne részt venni a pályázaton, az bármikor érdeklődhet az önkormányzatban a következő kör kiírási időpontjáról és a pályázat feltételeiről – nyilatkozta a polgármester.

Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy a legutóbbi pályázatot több kritika érte. Köztük a rövid, néhány napos pályázati határidő is, ami hétfőtől péntekig tartott. Kiemelte, hogy kiírhatták volna a pályázatot egy hónapra is, de az sem lett volna elegendő a felkészülésre azoknak, akik a pályázati felhívás elolvasása után kezdenek el gondolkodni az ingatlanvásárláson.

– Nem egyszerű rátalálni megfelelő házra, amelyben az ember le tudja élni az egész életét. A háznak az árát kialkudni sem egyszerű. Amennyiben a telekkönyvi dokumentáció hiányos, mivel nincsen legalizálva minden telken található épület, annak a rendbe tétele is viszonylag hosszú idő. Továbbá, amennyiben az ingatlan vásárlásához önerőt bankhitelből kell biztosítani, annak a folyamatnak a lebonyolítása is időigényes. Ezen a pályázaton azok tudnak sikeresen részt venni, akik érdeklődnek, rádolgoznak és időt fektetnek abba, hogy felkészülve várják a következő a kiírást. Én azt javaslom mindenkinek, hogy készítsék elő a dokumentációt. A lényegi dolgok legyenek meg, legyen kiválasztva a megfelelő ingatlan és egyezzenek meg annak az áráról, az ingatlan legyen kataszterileg rendezett. Így várják a következő kiírást, és abban az esetben a többi dokumentáció összegyűjtésére akár egy nap is elég lehet – mondta Bilicki Zoltán. – Az önkormányzat célja nem az volt, hogy bárkit bárkivel szemben előnyben részesítsen. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ez a program nem a szociálisan hátrányos helyzetben élők számára van kiírva. Számunkra minden polgár fontos, függetlenül az anyagi állapotától, mert azt szeretnénk, hogy Ada községbe keresse a boldogulását és ne költözzön el. Sajnos, az elmúlt időszakokban volt rá példa, hogy jómódú családok tagjai is úgy döntöttek, hogy külföldre távoznak. A pályázók nevén nem lehet ház vagy lakás, amennyiben más ingatlan van, az nem jelent problémát. Ahogyan az sem jelent gondot, ha a pályázó azt a bérelt ingatlant vásárolja meg, ahol már korábban is lakott. Emellett korhatár sincs a pályázaton. Volt egy olyan esetünk, hogy korábban egy házaspár sikeresen pályázott a támogatásra, amelyből lakást vásároltak. Időközben az adott pár elvált, a lakást eladták, majd visszafizették a kapott támogatást az önkormányzatnak. Az idei pályázaton az illető hölgy, mint egyedülálló szülő pályázott, mivel a nevén nem volt ház vagy lakás, jogosult volt a részvételre és sikerrel pályázott. A polgárok biztosak lehetnek abban, hogy senki nem kapott duplán támogatást – magyarázta a polgármester.