2024. április 25., csütörtök

Valaminek a kezdete

Székely Tibor születésének 110. évfordulójáról emlékeztek meg a Szabadkai Városi Múzeumban

Székely Tibor születésének 110. évfordulója alkalmából válogatást mutattak be a dokumentumfelvételeiből a Szabadkai Városi Múzeumban. A felvételeket Székely Tibor özvegye bocsátotta Stipan Milodanović rendező rendelkezésére, aki ezekből filmet állított össze. A vetítésre sokan voltak kíváncsiak, az egybegyűlteket Viktorija Šimon Vuletić, az intézmény tanácsosa köszöntötte:

– Talán azzal tudom vigasztalni az érdeklődőket, hogy ez a vetítés csupán valaminek a kezdete, októberre ugyanis egy nagyszabású tárlatot tervezünk felállítani, amelyen Székely Tibor – az utazásai során szerzett – tárgyait mutatjuk be, ezeken keresztül pedig arról is szólnánk, hogy miért lett ő fontos a múzeumnak. Az emberek ugyanis leginkább utazóként, felfedezőként, kalandorként, íróként, eszperantistaként ismerik, de mi szeretnénk azt is kihangsúlyozni, hogy néhány évig a múzeumunk igazgatója volt. A gyűjteményének nagyobb része a Zentai Városi Múzeumba került, ezenkívül több mint hetven tárgya található a zágrábi Néprajzi Múzeumban, ennélfogva a tervünk az, hogy egy nemzetközi kiállítást hozzunk létre. Akkoriban Szabadka sajnos nem tudott Székely Tibor mellé állni, de a szabadkaiak nem feledték el és még ma is sokan kíváncsiak a munkásságára. Erre bizonyíték a nagyfokú érdeklődés erre a vetítésre is – hallottuk Viktorija Šimon Vuletićtől.

Ahogyan azt megtudhattuk, Székely Tibor nagyon szeretett iskolákba menni és a tanulóknak az utazásairól beszélni. A dokumentumfilm egy interjút is tartalmaz, amelyben arról beszél, hogy soha nem az utazás végett vállalkozott a távoli tájak felkutatására, azt nem is élvezte kiváltképp; nem is a tájak szépsége miatt, az a látványos velejárója; hanem az emberek miatt, mert nagyon szereti az embereket. A beszélgetésben arra is kitért, hogy leginkább azt bánja, hogy a könyveiben túl felszínes volt, hiszen sokkal több és mélyebb mondanivalói lettek volna az utazásokon szerzett tapasztalatairól.

Stipan Milodanović nem csak e dokumentumfilm által kötődik Székely Tibor munkásságához. Több mint tizenöt évvel ezelőtt File Josip hegymászóval Dél-Amerikába utaztak és úgymond Székely Tibor nyomába eredtek. Kalandjaikról egy szellemes utazós filmet is készítettek.