2024. március 29., péntek

Aggódik a szakma

Továbbra is 10 ezer alatti a napi esetszám, de növekszik az elhunytak száma

Attól tart, hogy az állami ünnepeket, azaz a munkaszüneti napokat követően esetleg ismét rosszabbodni kezd a járványhelyzet, ugyanúgy, mint tavaly ugyanebben az időszakban, jelentette ki az SZRTV-nek nyilatkozva Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatója. Ebben az intézményben jelenleg 598 fertőzöttet gyógykezelnek, az intenzív terápiás részlegen 60-at, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen. Az igazgató elmondása szerint a páciensek több mint 70 százaléka 70 évnél idősebb személy. Olyan páciensekről van szó, akiknél több társult megbetegedés is jelen van, emelte ki Adžić Vukičević.

Az intézményvezető szerint jelenleg a koronavírus delta és omikron variánsa egyaránt körforgásban van, valamint az omikron alvariánsa, a BA.2. Adžić Vukičević becslése szerint a delta variánsra az összes fertőzés 30 százaléka vezethető vissza. Kifejtette, hogy az omikron és annak alvariánsa valóban enyhébb tüneteket generálnak, mint például a delta variáns, ám az idősebbek esetében előbbiek következtében is súlyos tünetek alakulhatnak ki. Adžić Vukičević abban reménykedik, hogy az omikron variánssal valóban megkezdődött a járvány utolsó fejezete, szerinte azonban lehetetlen felmérni, hogy mikor ér véget a pandémia.

Vladan Čokić, az Orvostudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa szerint az omikron éppen azért veszélyes, mert a legtöbben nem veszik komolyan. A Politika napilapnak nyilatkozva kifejtette, hogy az eddigi variánsok közül az omikron „okozza a legravaszabb módon az emberek halálát”. Mint hozzátette, a korábbi variánsokhoz képest annyira fertőzőbb és annyi embert fertőz meg, hogy az omikron ugyanannyi emberéletet követel, mint bármelyik másik variáns. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint a járvány kezdete óta a 2011 és a 2019 közötti időszakban jegyzett kimutatásokhoz képest 46.914-el többen haltak meg Szerbiában, emelte ki Čokić.

– Szerbiában 2021 végéig a koronavírus következtében hivatalosan 12.688 személy hunyt el, vagyis felmerül a kérdés, hogy mi okozta 34.226 személy halálát.

A járvány első két évében az összes elhunyt 27 százaléka halt meg a Covid–19 következtében, míg például Horvátországban ez az arány 75 százalék – jegyezte meg Čokić, aki szerint sajnálatos, hogy a lakosságnak eddig csupán 47 százaléka kapta meg a védőoltás mindkét dózisát, míg az emlékeztető oltást csupán 26,5 százaléka.