2024. április 25., csütörtök

Olasz mesterek készítették Putyin elhíresült hosszú asztalát

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden találkozott Olaf Scholzcal. A német kancellár Orbán Viktor és Emmanuel Macron után a harmadik európai vezető volt, aki februárban a Kremlben járt, és ugyancsak a harmadik európai vezető, akit a 6 méter hosszú tárgyalóasztalánál fogadott Putyin. Közben egy olasz lapnak megszólalt a híressé lett asztal készítője, merthogy az asztal is hirtelenjében hírnévre tett szert.

Az olasz Corriere della Sera megtalálta és megszólaltatta a hosszú asztal készítőjét, Renato Polognát, aki elmondta, a bútordarab 6 méter hosszú és 2,6 méter széles, teteje fehéren lakkozott, és kézzel készített aranyozott díszítések vannak rajta.

Pologna beszámolója szerint az asztal hosszának köze sincs a koronavírus-járványhoz, ugyanis 25 évvel ezelőtt készítette. A bútorgyáros elmondta, az asztal csak egy kis része annak a nagy munkának, amelyet 1995 és 1997 között a Kreml elnöki hivatalában és elnöki rezidenciájában végzett, és amelynek során 7000 négyzetméteren és két emeleten a teljes berendezést ő, vállalkozása és alvállalkozói készítették el.

Bár a pontos árakra már nem emlékezett, Pologna szerint az asztal kb. 100 ezer eurót érne. Hozzátette, arab sejkeknek, a maláj szultánnak, de még Moammer el-Kadhafi egykori líbiai diktátornak, valamint Szaddám Huszein volt iraki vezető családjának is dolgozott.