2024. április 18., csütörtök
UKRÁN VÁLSÁG

Putyin és Scholz a konfliktus rendezéséről és az európai biztonságról tárgyal

Vlagyimir Putyin és Olaf Scholz megbeszéléseik jelentős részét az európai biztonságnak és az Ukrajna körüli helyzetnek szentelik – ezt közölte az orosz elnök, amikor kedden Moszkvában fogadta a német kancellárt.

Putyin emlékeztette vendégét, hogy a múlt héten Emmanuel Macronnnal vitatta meg a Kremlben ugyanezeket a témákat. Kifejezte készségét, hogy érdeklődéssel meghallgassa Scholz álláspontját ebben a kérdésben. Scholz a problémák tárgyalásos rendezésének fontosságát hangsúlyozta.


A két vezető most találkozott személyesen első ízben a német kancellár hivatalba lépése óta. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban a tárgyalás témakörei között említette meg az Északi Áramlat-2 gázvezetéket és a kétoldalú viszony egyéb kérdéseit is. A Bild német napilap szerint Scholz, aki előző nap Kijevben tárgyalt, a találkozóra történő felkészülés keretében a hivatali elődjével, Angela Merkellel is konzultált.
A tárgyalás a járványügyi előírások betartásával, az elmúlt hetekben ismertté vált hosszú, ovális fehér asztalnál kezdődött. A két vezető a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart majd.

Érdekes, hogy Olaf Scholz sem volt hajlandó Putyinnal való találkozója előtt orosz PCR-tesztet csináltatni. A szociáldemokrata kancellár ehelyett úgy döntött, hogy a Kremlbe való belépéshez szükséges PCR-tesztet a német nagykövetség orvosával végezteti el, miután leszállt Moszkvában. Scholznak, a teljes küldöttségének és a vele utazó újságíróknak – több mint 50 embernek – összesen három negatív PCR-tesztet kellett bemutatnia az oroszoknak még Németország elhagyása előtt. Emlékezetes, hogy Emmanuel Macron francia elnök sem volt hajlandó orosz PCR-tesztre Moszkvában, ő attól tartott, hogy az oroszok megszereznék a DNS-ét.

Scholz tehát, akárcsak Macron és előtte Orbán Viktor, az elhíresült négy méter hosszú asztalnál ül majd egymással szemben. A német kancellár Moszkva előtt Kijevben tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel. Scholz hangsúlyozta, hogy Moszkvába érve közölni fogja Putyinnal: bármilyen orosz agressziónak súlyos gazdasági következményei lesznek. A két politikus egyetértett abban, hogy az ukrán-orosz határon eszkalálódó feszültség példátlan fenyegetést jelent egész Európa biztonságára.