2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Együttműködés a régió szerbjeiért

– A régió szerb intézményei és szervezetei képviselőinek egysége egy stabil és erős Szerbia eredménye, amely felismerte az egység fontosságát, és végre foglalkozni kezdett a régióban élő szerbek kérdéseivel – nyilatkozott Aleksandar Sofić tartományi régióközi regionális fejlesztésért felelős titkár a régió országaiból érkezett, a Matica srpskában megtartott szerb nemzeti szervezetek 13. konferenciájának megnyitóján. Aleksandar Sofić hozzátette, hogy ehhez a tartományi kormány is hozzájárul, hiszen erős támogatást nyújt a régióban élő szerb lakosságnak, és bejelentette, hogy a tartományi kormány a boszniai Szerb Köztársaság kormányával közösen finanszírozza két gyártócsarnok építését Milićiben.

– Együtt 500. 000 eurót fektetünk be egy olyan projekt megvalósításába, amely lehetővé teszi, hogy befektetők jöjjenek a területre, akik új munkahelyeket teremtenek, és ezáltal jobb életet biztosítanak a polgárok számára – emelte ki a titkár.

Arno Gujon, a szerb diaszpórával és a régióbeli szerbekkel együttműködő igazgatóság vezetője elmondta, hogy a múlt évben a kormány 44 millió dinárral támogatott számos gazdasági, kulturális és nyelvi projektet, amelyeket a régió szerb szervezetei valósítottak meg. Kiemelt hangsúlyt kaptak a szerb lakosság kisebbségi jogainak védelme terén végzett tevékenységek is.

Milimir Vujadinović köztársasági képviselő, a Szerbiai Képviselőház diaszpórával és a régió szerbeivel foglalkozó bizottságának elnöke kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen megváltozott a térségben élő népekkel való kapcsolatok felfogása. Elmondta, hogy Szerbia vitathatatlan politikai és gazdasági sikereinek eredményei a térségben élő szerb emberekre is hatással volt.

A konferencián Szerbia, Románia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Macedónia, Albánia és Montenegró szervezeteinek képviselői vettek részt, akik megvitatták a szerb nép helyzetét a régióban, valamint a státuszuk javítását célzó közös tevékenységeket.