2024. április 19., péntek

Kitüntetések az államiság napján

Elsőfokú gyertyaszentelői/sretenjei érdemrenddel tüntetik ki Pásztor Istvánt, Vajdaság Képviselőházának elnökét

A szerb államiság napja alkalmaból Orašacon 11 órakor megkezdődött az országos központi ünnepség, melyen a fő állami tisztségviselők mellett katonai és egyházi méltóságok vettek részt, közöttük Ana Brnabić kormányfő és Milorad Dodik Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja.

Aleksandar Vučić államfő Szerbia államiságának és az ortodox Gyertyaszentelő (Sretenje) napja alkalmából Belgrádban kitüntetéseket adott át.

A Szerb Köztársasági Érdemrend Szalagos Fokozatát João Manuel Gonçalves Lourenço, az Angolai Köztársaság elnöke és Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kapta, a Szerb Zászló Érdemrendjének Első Fokozatát pedig Milan Knežević, a montenegrói parlamenti képviselője, továbbá Ilarion Alfejev metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külügyi osztályának elnöke.

A Szerb Zászló Érdemrendjének Második Fokozatát Akasi Jaszusi érdemelte ki, aki az ENSZ Jugoszláviáért felelős különmegbízottja volt 1994 és 1995 között, valamint John Harris vezérőrnagy, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka és Ladislav Hamran, az Eurojust elnöke is.

A Svédországban élő Dina és Jovan Rajs az antiszemitizmus elleni harcban és a második világháborús holokauszt emlékkultúrájának fenntartásában vállalt szerepükért a Szerb Zászló Érdemrendjének Harmadik Fokozatát kapták meg.

Elsőfokú gyertyaszentelői/sretenjei érdemrendet kapott a Szent Prohor Pčinjski kolostor, a Szerb Orvosszövetség, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a niši Nemzeti Színház, az užicei Nemzeti Színház, a Szerb Matica Galériája, a Szerb Irodalmi Egyesület, és az ürögi Szerb Olvasóterem, továbbá Pásztor István Vajdaság Képviselőházának elnöke is.

A Szerbiai Klinikai Központ 90 éve működő Pulmológiai Klinikája harmadik fokozatú gyertyaszentelői érdemrendet kapott. Ugyanezzel tüntetik ki Zoran Jankovićot, Ljubljana polgármesterét is.

John Capello, a Halyard Alapítvány elnöke a Karađorđe-csillag első fokozatában részesült.

Stanislav Janković, a ciprusi szerb diaszpóra képviselője, Mićo Vukić, a svájci szerb diaszpóra képviselője és Branko Tupanjac, a szerb diaszpóra amerikai képviselője, továbbá Senka Crevar, a gvozdi Gvozd Általános Iskola szerb nyelv és kultúra szakos tanára a Karađorđe-csillag harmadik fokozatát kapta meg.

Johnny Depp hollywoodi színész is a kitüntetettek között volt, a filmsztárt Arany Érdeméremmel tüntették ki.

Az Arany Érdeméremmel jutalmazottak között volt Rem Bergman producer, Hirosi Jamaszaki Vukelić, a japán nyelv és irodalom kiemelkedő fordítója, újságíró és pedagógus, valamint Predrag Marković szerb történész és politikus. 

Posztumusz kitüntetésben részesítették Veljko Radenović tábornokot, Dušan Duda Ivković kosárlabdaedzőt, Ivan Tasovac zongoraművészt, aki a Belgrádi Filharmonikusok igazgatója is volt, Radovan Beli Marković írót, Mirjana Marić divattervezőt, Marinko Rokvić énekest, Merima Njegomir énekest, Nenad Nenadović színészt és Miroslav Lazanski újságírót.