2024. március 29., péntek

Sorban dőlnek be a német energiacégek

Tavaly 41 németországi energiaszolgáltató vállalat mondta fel ügyfelei szerződését és szüntette meg szolgáltatását – közölte az ellátási hálózatok felügyeleti szervezete, a Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) szóvivője a Rheinische Post szerdai számában megjelent interjúban. Közülük hét cég villamosenergia- és gázszolgáltató volt, harminc csak villamosenergiát, négy csak gázt szállított az ügyfeleinek.

A tendencia idén is folytatódik. Eddig három áram- és gázszolgáltató jelentette be az ellátás megszüntetését a Szövetségi Hálózati Ügynökségnek – közölte a szóvivő. A vállalatoknak a nem kell megindokolniuk, hogy miért távoznak a piacról.

A felügyelet folyamatosan ellenőrzi, hogy a szolgáltatók teljesítik-e kötelezettségeiket. Ha megsértik az energiaipari törvényt, a Szövetségi Hálózati Ügynökség felügyeleti lépéseket kezdeményezhet – mondta. A szóvivő megerősítette, hogy a hivatal már átadta a Stromio áramszolgáltató ügyét a düsseldorfi ügyészségnek. A vállalatot azzal vádolják, hogy felmondta a szerződéseket a végfelhasználókkal, és ezzel egyidejűleg a jelenlegi magas árakon értékesítette a villamosenergiát és a földgázt a szabadpiacon.