2024. április 17., szerda

Kilencvenéves az Ifjúsági Színház

Az újvidéki kultúrintézményt 1932-ben alapították meg, az évforduló alkalmából szombaton este ünnepséget tartottak. A színház a kezdetekben csupán bábszínházként működött, később kapta az Ifjúsági Színház elnevezést.

A szombat esti bulin jelen voltak a város és a tartomány művelődési életében jelentős szerepet betöltő személyek, köszöntőbeszédet a városi képviselő-testület elnöke, MSc Jelena Marinković Radomirović mondott. Elismerően szólt arról, hogy ennek a színháznak hosszú időn keresztül sikerült megmaradnia, még az olyan nehéz időszakokban is, amelyeket a kilátástalanság jellemzett.

– Megalakulásakor Szerbia első bábszínháza volt, ma, amikor színházszentélyünk 90. születésnapját ünnepli, már 20 ezernél is több előadást láthattunk a színpadán. Az évtizedek során csaknem hárommillió látogatót fogadott a nézőtere, az itt tevékenykedő színészek és rendezők felbecsülhetetlen mértékben járultak hozzá országunk színművészeti értékkészletének mélyítéséhez – vélte a képviselő-testület elnöke.

Az Ifjúsági Színház azért is jelentős a hazai színházak sorában, mert ez az a hely, ahol a kicsik belekóstolhatnak a színházművészetbe, itt nézik meg életük első színelőadását.

– Gyermekeink a nekik szánt előadásokban itt látnak először színészeket, bábokat, elnevetik magukat vagy éppen megriadnak, átérzik a színpadot. A színházművészet iránt táplált érzelemcsokor csírája itt alakul ki, ezek az érzelmek végigkísérnek bennünket, mindannyiunkat életünkön – mutatott rá a tényállásra MSc Jelena Marinković Radomirović.

A saját és Miloš Vučević polgármester nevében gratulált az intézménynek, romantikusnak és jelképesnek ítélte meg azt a tényt, hogy a 90. születésnapot éppen abban az évben ünnepelhetik, amikor Újvidék Európa kulturális fővárosa.

Mihajlo Nestorović színházigazgató szerint is az itt átélt színházi élmények azok, amik meghatározzák a gyermekek felnövésének útját.

– Az első, „színházi lépéseket" ebben az épületben teszik meg Újvidék szülöttjei – emlékeztetett.