2024. április 24., szerda

Farsangra fel!

Elűzték a telet Óbecsén

Farsangi gyermekbulit tartottak vasárnap Maskarádé címmel az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A rendezvényt a járványügyi előírásokat betartva Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó vezetésével, illetve a Fokos zenekar kíséretében szervezték meg.

– A farsang minden évben vízkereszttől, január 6-ától a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A farsang a tavaszvárás pogány kori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával a párkeresés, udvarlás időszaka. Vajdaságban a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A hiedelmek, szokások és jelmezes felvonulások rendszerint a farsang végére csoportosulnak, vagyis a „farsangfarkára”, mely magába foglalja a farsangvasárnapot, hétfőt és a húshagyó keddet is. Rendezvényünk zártkörű volt, csak az egyesület szakcsoportjainak tagjai vehettek részt. Ezenfelül arra is ügyeltünk, hogy minden csoport külön-külön időpontban érkezzen. Gyermekjátékok, körjátékok, valamint farsangi játékok és táncok voltak a programon, valamint a szülők is meg lettek táncoltatva. A gyerekeket finom farsangi fánk és tea is várta a mulatságban – mondta Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke.

Az idén nem maradt el a télűzés Alsóváros utcáin, a gyerekek hangoskodással, dobolással és különböző zenéléssel, sípszóval űzték el a telet, majd a kiszebábot is elégették az udvaron.

Az esti programba a fölsősök és a középiskolás fiatalok is bekapcsolódtak, akiknek Bálint-napi táncházat szerveztek. A rendezvény a Csoóri Sándor Program támogatásának köszönhetően valósult meg, amelynek a kultúrkör mellett a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ volt a szervezője.