2024. április 25., csütörtök

Szalagavató a szórványban

Bálozott a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium és a muzslyai Emmausz Fiúkollégium 22 végzőse

A felnőtté válás rítusa a szalagavató bál. Bánátban a katolikus kollégiumok éltetik ezt a szokást. Szombaton – egy év kiesés után – a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium és a muzslyai Emmausz Fiúkollégium 22 végzőse lehetett részese ennek a felemelő eseménynek.

Hálaadó szentmisével kezdődött a szalagavató, a muzslyai Mária szent neve plébániatemplomban.

– Itt ismertem meg a baráti köröm nagy részét, és egy életre szóló barátságokat kötöttem. Sokat adott ez a kollégium a fejlődésemnek. Főleg az értelmi fejlődésnek. Szerintem ez az egyik legfontosabb, amit egy kollégium adhat – hallottuk a nagykikindai Király Petrától, a Szathmáry Karolina Leánykollégium érettségizőjétől.

Kalapis Sztoján atya a fiatalokhoz szólva Szent Pált idézte, figyelmükbe ajánlva, hogy életükben a keresztény erényeket gyakorolják, mint az irgalmasság, a jóság, a szelídség a türelem, a szeretetet és a megbocsátás.

– Tavaly nem volt szalagavató, mivel járvány volt, elnapoltuk. A tavalyi negyedikesek már nem is részesültek ilyen ünnepségben. De most ezek megmutatták, hogy kiválóak, és akarják továbbvinni a lángot, a zászlót – mondta Kalapis Sztoján atya, az Emmausz kollégium igazgatója.

Karl Jenő, a Szathmáry Karolina Leánykollégium megbízott igazgatója azt üzente a fiataloknak, hogy a felnőttséghez bátorság is kell, a boldogsághoz pedig a legfontosabb jónak lenni, jót tenni, és kifejezte abbéli reményét, hogy a kollégiumi élet visszatér a megszokott kerékvágásba.

A járványügyi helyzet nagyon megnehezíti a kollégiumok munkáját is. Nemcsak a nevelőkét, hanem minden dolgozóét is. Nem lehet előre tervezni. Ezért nagyon örültek annak, hogy sikerült megtartani a szalagavató ünnepséget.

– Próbálunk programokat szervezni nekik, de azzal a feltétellel, hogy mi is tudjuk, hogy vagy lesznek, vagy csak töredékesen lesznek, vagy nem lesznek. Sikerült megszervezni a karácsony előtti programot. Most lelki hétvégére készülünk, illetve májusban szeretnénk megünnepelni azt, hogy 25 éves a kollégiumunk – hallottuk Julianna nővértől, a Szathmáry Karolina Leánykollégium nevelőtanárától.

A végzősök nevében Móric Tina és Vereszki Szebasztián köszöntek el nevelőiktől és a kollégáiktól. A bálra pedig Rontó Márta vezetésével készültek. A szalagavatón bemutatták a bécsi keringőt, majd következett nagykorúságuk első tánca a szüleikkel.

A becskereki katolikus leánykollégium 1995-től fogadja a leányokat (2020 óta a felújított Leánynevelő Intézet épületében), a muzslyai fiúkollégiumot pedig 2002-ben nyitották meg. A két kollégiumban átlagban mintegy 120, Nagybecskereken tanuló magyar középiskolás lakik.