2024. március 29., péntek
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Átok és határtalan szerelem

Momčilo Nastasijević híres drámája kerül bemutatásra

A Szerb Nemzeti Színház Drámatársulata Momčilo Nastasijević Kod Večite Slavine című drámáját állította színpadra. A halálról, az átokról és a bűnök öröklődéséről, a határtalan szerelemről, szenvedésről és bűnbánatról szól a színmű, amelynek a premierjét február 21-ére tűzték ki a szervezők.
– Ez a dráma a család ősbűneiről és az elődök tetteinek következményeiről szól, amelyek kihatnak azokra a generációkra is, amelyek nem vettek részt atrocitásokban. Ez az eseménysor azt az elképzelést hirdeti, hogy a múlt határozza meg a jövőt, vagyis a jelenlegi generációk szenvedik el őseik tetteinek következményeit. Van azonban egy másik – talán fontosabb – kérdés, mint az eredendő bűnökről szóló bibliai állítás. Tehát nem az a kérdés, hogy őseink rosszat tettek-e, ami miatt mi szenvedünk, hanem az, hogy ezt a rosszat elhallgatják-e? Hiszem, hogy az egész nemzedékem nemcsak a történelemről szóló hazugságokon nőtt fel, hanem a kiválasztott és elhallgatott információkon is, és hogy egy nemzet kulturális és nemzeti identitásának története nem alapozható felületes információkra, mert ilyenkor alakulnak ki a deviáns és szélsőséges viselkedések. Ezért az előadásunk története visszafelé halad, mert nem érthetjük meg a jelent, ha nem nézünk a múltba – fogalmazott Sonja Petrović rendező.
– Az a feladatunk, hogy a bizonyításra esélyt adjunk a fiataloknak. Ez vezérelt bennünket az elmúlt négy évben, amikor tizennégy (14) fiatal színészt alkalmaztunk. A fiatal rendezőknek lehetővé vált, hogy olyan produkciókat mutassanak be a közönségnek, amelyekről ma az egész régió beszél, pl. a Ki ölte meg Janis Joplint?, a Middlesex vagy a Kafka gép című előadás. Úgy gondolom, hogy jól választottunk, hogy a Nastasijević-darabot állítottuk színpadra – magyarázta Milovan Filipović, a Szerb Nemzeti Színház Drámatársulatának igazgatója.
A bemutatásra kerülő előadás színészgárdájának tagjai: Sonja Isailović, Miloš Lazić, Stefan Starčević, Bojana Milanović, Nenad Pećinar, Dimitrije Aranđelović, Nina Rukavina, Vukašin Ranđelović, Stefan Vukić, Alisa Lacko, Mia Simonović. Zenész Stefan Sethaler, Danijel Sethaler, Filip Grubac, Igor Sakač és Petar Banjac. A produkció dramaturgjai Mina Petrić és Nikolina Đukanović.

A produkció, Sonja Petrović rendezésében, e hó 21-én tekinthető meg 20.30 -kor a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović Színpadán. Jegyek a színház pénztárában válthatók/foglalhatók le a 021/520-091-es telefonszámon vagy vásárolhatók meg online a biletarnica@snp.org.rs  e-mailben