2024. április 20., szombat

Virágcsokor, plüssmackó, bonbon

Új év, új célok, új tervek és egy újabb alkalom az ünneplésre. A Valentin-napi ,,őrülettel” kapcsolatban igen megoszlanak a vélemények. Valakiben szimpátiát, másokban ellenállást vált ki. Az utóbbi napokban csaknem minden e körül forgott, így szinte elkerülhetetlen volt, hogy ne találkozzunk a témával. Az ünnep, amikor mindent belep a piros szín, és amit csak lehet, szívecske formában is legyártanak. De miről is szól igazából ez a nap? Mondjuk ki: Valentin-napon a legnagyobb szerep a kereskedelemnek jut! Minden sarkon vehetünk rózsákat, vagy megvásárolhatjuk őket a virágüzletben méregdrágán egy dobozban. A másik legjobban fogyó cikk ilyenkor az édesség, méghozzá bármilyen formában: szívecske alakú gumicukor vagy bonbon díszes csomagolásban. Bár a tripla áron megvásárolt virágcsokor helyett értelmesebb dolgokra is fordíthatnánk azt az összeget, sok lánynak boldogságot okoz a virág, ahogyan az óriás plüssmackók is, hatalmas szívvel a mancsukban. Az ajándékozás mellett szokássá vált, hogy a párok ilyenkor több időt töltenek együtt, különleges programmal kedveskednek egymásnak, mint amilyen egy utazás vagy egy romantikus vacsora. A közösségi platformok ilyenkor ,,virágba borulnak”, csupa szív és szeretet árasztja el az üzenőfalakat. Romantikusabbnál romantikusabb közös fényképek, festői helyszínek és szerelmes idézetek tömkelege tölti be a közösségi média oldalait.

A szerelmesek, főleg az első időszakban, tele vannak örömmel, és legszívesebben mindenkivel megosztanák a boldog hírt: odavannak egymásért! Felmerül azonban a kérdés, tényleg szívecskés lufival, plüssel és bonbonnal kell kifejeznem a partneremnek, hogy szeretem, és tényleg pont egy hűvös téli napon? Ha a Valentin-napot csak azért ünnepeljük, mert mostanság az a divat, annak valószínűleg nem lesz semmi varázsa. Elméletileg az lenne az igazán fontos, hogy a tipikus évfordulón, szülinapon és karácsonyon kívül máskor is teszünk azért, hogy a szerelmi életünk jobb legyen.

Ne feledkezzünk meg közben a szinglikről sem. Hogyan élhetik meg ők ezt a napot egyedülállóként? Vajon milyen érzések keringenek bennünk egy-egy szerelmes kép láttán? Egyáltalán miért kell kérkedni a boldogsággal? És mennyire őszinte egy ilyen össznépi örömködés? Ha Valentin-ügyben megpróbálunk pártatlanok maradni, szemet szúrhat a túlzó felhajtás, na meg a giccs, ami ránk ömlik ebben az időszakban. Akaratlanul is felmerül bennünk a kérdés: mennyire igaz minden, amit látunk a különböző platformokon? A tökéletes férfi, a tökéletes nő, a tökéletes randi, a tökéletes vacsora, a tökéletes wellness-hétvége. Rengeteg ilyen jellegű bejegyzésnek lehetünk szemtanúi, ha akarjuk, ha nem, legfőképp a sztárvilágban. Sokan irigykedve, még inkább szomorkodva nézik ezeket a képeket, közben azon töprengenek, ők vajon miért nem élhetik meg a hőn áhított szerelmet. Nem szabad azonban elhinni mindent, amit mások mutatnak a külvilágnak. Elég csak kinyitni egy bulvárlapot. Heti szinten találkozhatunk tönkrement kapcsolatokról szóló cikkekkel olyan álompárokról, akik szakításuk bejelentése előtt ,,két héttel” még idilli fotókat posztoltak a közösségi oldalakon. Félreértés ne essék, nyilván számos boldog kapcsolatban élő szerelmespár van a világon, a kirakatba tett boldogság azonban sokszor szemfényvesztő lehet.

Ha valakit szeretünk, iránta táplált érzéseinket mindennap kimutathatjuk, apró jelekkel és gesztusokkal nap mint nap tudathatjuk partnerünkkel, mennyit jelent nekünk. Az ünnepek, ugyanakkor, legyen bármi is az apropójuk, mégiscsak megtörik a mindennapok egyhangúságát, színt visznek a szürke hétköznapokba, és közelebb hozzák egymáshoz az együtt ünneplőket. Ne feledjük eközben, hogy sokkal egyszerűbben is örömet lehet szerezni a másik félnek, mint nagy vásárlásokba fektetni. Nem azt mondom, hogy egymás megajándékozása, vagy egy közös különleges program ezen az ünnepen badarság lenne, ám ha értékes és minőségi ajándékot nyújtanánk párunk megörvendeztetésére, ajánlatos olyat választani, ami megmutatja, hogy ismerjük és értékeljük a partnerünket. Az ajándék azonban lehet akár egy kedves kártya néhány sorral vagy egy idényszerű virág az udvarból. Egy apró cselekedet is óriási hatással bír. Készítsünk egy finom kávét, főzzük meg a kedvenc ételét, csináljunk meg helyette egy házimunkát, úgy, hogy ne számítson rá, öleljük meg akár naponta többször is, mondjunk neki bíztató szavakat, támogassuk, nem mellesleg próbáljuk meg mindennap egy kicsit a tudtára adni, hogy mennyire sokat jelent számunkra. Partnerünk biztosan értékelni fogja. A pszichológusok szerint a kicsi gesztusok, az osztatlan figyelmünk, továbbá a hálánk kifejezése hosszútávon növelik a bizalmat és előrelendítik a kapcsolatot. Az esszencia mindig ugyanaz: értékeljük, becsüljük és szeressük a másikat.