2024. április 23., kedd

Új tapasztalatok útján

A szenttamási gimnázium 18 tanulója az idén márciusban Albániába látogat

A szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Szakközépiskola egyike annak a 18 szerbiai intézménynek, amelyek sikeresen pályáztak a Regionális Ifjúsági Együttműködési Iroda (RICO) által meghirdetett Superschools (Szuper iskola) diákcsereprogramra.

Ismerjék meg Szerbia szuper iskoláit elnevezéssel a RICO szerbiai kirendeltsége február 8-án közös találkozót szervezett a projektumon zöld fényt kapott intézmények vezetőivel – közöttük a szenttamási gimnázium delegációjával –, ahol egyenként is bemutatásra kerültek a nyertes pályázatok. Az eseményen Branko Ružić oktatásügyi miniszter mellett jelen volt Vanja Udovičić, Szerbia ifjúsági és sportminisztere, Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője, Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete, valamint Ivana Antonijević, a RICO szerbiai irodájának vezetője.

Hogy a projektum és a rendezvény pontosan miről szól, Jasmina Šeguljevet, a szenttamási gimnázium igazgatónőjét kérdeztük, aki elmondta, tulajdonképpen egy saját ötlet bemutatására kaptak lehetőséget, amit ki is használtak, és ami hamarosan meg is valósul.

− A Svetozar Miletić Gimnázium a Multikulturalizmus, más népek és nemzetiségek hagyományainak, szokásainak megismerése elnevezésű projektummal pályázott, partnerünk pedig az Albánia déli részén található Gjirokastër kisváros gimnáziuma. A diákcsereprogram keretében az idén március 23-án a szenttamási gimnázium 18 diákja utazik a túlnyomórészt görögök által lakott városkába, és hét napunk lesz megismerkedni az ottani gimnazistákkal, kultúrával, nyelvvel, szokásokkal stb. Több ajánlat közül erre esett a választásunk, hiszen a tanulók közül még senki sem járt Albániában. Tekintettel arra, hogy a RICO egy regionális ifjúsági ügynökség, melynek egyik fő célja az előítéletek és sztereotípiák leküzdése, véleményünk szerint a fiataloknak előítéletek nélkül nyitottnak kell lenniük az új tapasztalatokra – fogalmazott az igazgatónő.

Szavai szerint az ottani diákok május 4-én viszonozzák a látogatást, és a tervek szerint Szenttamáson kívül Bácska más településeit is felkeresik.

A sajtó képviselőinek Jasmina Šeguljev elmondta azt is, hogy a gimnáziumban őszre új szakok indítását tervezik. A négyéves általános gimnáziumi szak mellett tervben van a turizmus-szálloda vállalkozási szak (4 éves), továbbá a fodrász-manikűr-pedikűr szak (3 éves) indítása.